Ekológia

J. Šíbl: Slovensko si vychovalo populáciu synantropných medveďov

"Tie stratili plachosť, a tak vzniká väčšie riziko stretu s človekom."

TASR, 28. júna 2021 12:05
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Bratislava 27. júna (TASR) - Problém s medveďmi bol na Slovensku dlhodobo zanedbávaný a krajina si tak vychovala populáciu synantropných medveďov. Tie stratili plachosť, a tak vzniká väčšie riziko stretu s človekom. Pre TASR to povedal poslanec Národnej rady SR a ochranár Jaromír Šíbl (OĽANO). Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR radí, že ak chce človek predísť stretu s medveďom, mal by urobiť všetko pre to, aby ho zviera zaregistrovalo z veľkej vzdialenosti.

"Medveď je divé zviera, ktoré sa bojí človeka a máme tu určitú časť populácie, ktorá stratila túto prirodzenú plachosť a schádza do ľudských sídel," povedal Šíbl. Dodal, že tam potom vzniká zvýšené riziko konfliktov. Myslí si, že systém ministerstva životného prostredia, že o odstrele či prípadnej eutanázii jedincov budú rozhodovať ochranári, a nie poľovníci, je dobrý. Podľa Šíbla však treba zvýšiť intenzitu činnosti odborníkov.

Pri pohybe v oblastiach s výskytom medveďa je podľa ŠOP potrebné dodržiavať určité zásady, ktoré pravdepodobnosť stretnutia s medveďom minimalizujú. "Dôležité je dať o sebe vedieť hlasitejším akustickým prejavom a vyhýbať sa hustým porastom, kde medvede často oddychujú," hovoria ochranári.

Zdôrazňujú, aby ľudia nezabudli na voľne pusteného psa, ktorý dokáže medveďa zacítiť, vyrušiť a priviesť k svojmu pánovi. Preto by mal byť pes v prírode na vôdzke.

Komentáre