Ekológia

Invázne rastliny ohrozujú slovenskú flóru, niektoré druhy môžu vyhynúť

"Ich hlavné nebezpečenstvo spočíva v tom, že zaberaním priestoru na svoj rast vytláčajú naše pôvodné, konkurenčne slabšie druhy rastlín, priblížil Mereďa. "

TASR, 13. októbra 2021 7:16
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Invázne rastliny predstavujú hrozbu pre pôvodnú flóru na Slovensku. Ako pre TASR uviedol Pavol Mereďa z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV), zaberaním priestoru na svoj rast vytláčajú pôvodné slovenské druhy rastlín, dôsledkom čoho môžu niektoré druhy aj úplne vyhynúť.

Invázne druhy rastlín sú nepôvodné druhy, ktoré majú potenciál rýchlo sa šíriť a negatívne ovplyvňovať pôvodné druhy, biotopy a súvisiace ekosystémové služby. Na Slovensko sa dostali priamym alebo nepriamym vplyvom človeka. "Ich hlavné nebezpečenstvo spočíva v tom, že zaberaním priestoru na svoj rast vytláčajú naše pôvodné, konkurenčne slabšie druhy rastlín," priblížil Mereďa.

Upozornil, že invázne rastliny rastú aj na miestach, kde sa vyskytujú veľmi vzácne a často chránené druhy rastlín. "Ak takúto lokalitu obsadí invázny druh, zákonite dôjde k vyhynutiu pôvodného druhu," skonštatoval s tým, že príkladom sú vzácne piesčité biotopy zarastajúce agátom a zlatobyľou obrovskou či lužné lesy zarastajúce zmesou rôznych severoamerických a ázijských druhov bylín a drevín.

Niekedy vylučujú do pôdy a vody rôzne látky, ktoré priamo potláčajú klíčenie a rast pôvodných rastlín. Nepriamo môžu pôvodným rastlinám konkurovať napríklad tým, že im odlákajú opeľovače.

Invázne druhy majú tiež oproti našim druhom vyššiu produkciu potomstva, účinnejšie spôsoby rozširovania, lepšiu schopnosť prežívať nepriaznivé podmienky, absenciu domácich škodcov a podobne. "Navyše majú často veľmi pekný vzrast a ľudia ich vo svojom okolí radi tolerujú, ak nie priamo sadia, hoci je to zakázané," dodal vedec.

Okrem vytláčania pôvodných slovenských druhov môžu mať invázne rastliny aj iné negatívne vplyvy. V niektorých prípadoch spôsobujú pri dotyku alergie alebo kožné zápaly, ohrozovať tiež môžu hospodárstvo, respektíve ekonomiku. "Napríklad znižovaním výnosov poľnohospodárskych plodín alebo chovných rýb, rekreačnej hodnoty územia, zanášaním zavlažovacích kanálov, upchávaním turbín vo vodných elektrárňach a podobne," vysvetlil Mereďa.



Komentáre