Ekológia

EXTRÉMNE POČASIE V ROKU 2020: Tornádo, silné búrky i tropické dni

"Pozrite si prehľad mimoriadnych meteorologických javov v roku 2020."

TASR, 1. januára 2021 16:53
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 31. decembra (TASR) - Rok 2020 bol bohatý na extrémy či neobvyklé prejavy počasia.

TASR prináša výberový prehľad niektorých meteorologických javov počas roka 2020.

4. februára - Pretrvávajúci dážď zdvihol hladiny riek a potokov v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. V obci Horovce v Púchovskom okrese sa vylial miestny potok Suchlica.
Na archívnej snímke zatopený amfiteáter v Nedožeroch-Brezanoch po vytrvalom daždi v utorok 4. februára 2020. Foto: TASR - Alexandra Moštková


5. februára – Tragédiu spôsobil silný vietor na Myjave. Náraz vetra vyvrátil autobusovú zastávku, pričom zahynulo jedno dieťa, druhé odviezli v kritickom stave do nemocnice.
Vyvrátená zastávka na Myjave, archívna snímka. Foto: Teraz.sk


10. – 12. februára - Na viacerých miestach zaznamenali búrky. Opäť fúkal niekoľko dní po sebe silný vietor, na Lomnickom štíte dosiahla jeho rýchlosť v nárazoch 162 kilometrov za hodinu (km/h), na Chopku to bolo 158 km/h, v Gánovciach 119 km/h. Západnú Európu zasahovali vo februári mimoriadne hlboké tlakové níže (cyklóny) Sabine či Dennis, ktoré spôsobovali veterné počasie aj na Slovensku.
Na archívnej snímke odpratávanie zbytkov strechy, ktorá odletela z bytového domu na sídlisku Sotina následkom víchrice. V Senici 11. februára 2020. Foto: TASR – Martin Palkovič


24. februára – Silná nočná víchrica spôsobila na území stredného Slovenska tretiu energetickú kalamitu za posledné tri týždne. Aktuálne bolo bez elektrickej energie viac ako 23.000 odberných miest.
Silný vietor s dažďom v Žilinskom kraji v pondelok 24. februára 2020 zhadzoval stromy na cesty, padali aj betónové stĺpy. Na snímke je spadnutý betónový stĺp elektrického vedenia na ceste v obci Lutiše, okres Žilina v pondelok 24. februára 2020. Archívna snímka. Foto: TASR - KR HaZZ v Žiline


1. apríla - Na prelome marca a apríla zasiahlo Slovensko natoľko výrazné ochladenie, že na viacerých miestach padali rekordy najnižších nameraných teplôt. Najnižšia teplota –20,1 stupňa bola nameraná 30. aj 31. marca na Lomnickom štíte. Na Chopku bol 31. marca mráz –16,5 stupňa, v Oravskej Lesnej –11,1, na Štrbskom Plese –10,5 a v Piešťanoch –8 stupňov.
Na archívnej snímke pohľad od Štrbského Plesa vo Vysokých Tatrách na Chopok v Nízkych Tatrách. Foto: TASR – Milan Kapusta


15. apríla – Až do polovice apríla pretrvávali chladné noci s nočnými mrazmi. V Piešťanoch napríklad klesali ranné teploty pod nulu až 21 dní – stalo sa tak počas väčšiny nocí od 22. marca do 10. apríla a aj po Veľkej noci.
Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP


1. mája – Do vegetačného obdobia vstupovalo Slovensko s výrazným deficitom vlahy. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa deficit vlahy dal pozorovať takmer na celom území Slovenska (99 percent), na väčšine pretrvávalo výrazné až extrémne sucho (84 percent) a na štvrtine územia išlo o sucho extrémne.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann


12. mája – Tri osoby utrpeli zranenia počas pondelkového (11. 5.) silného vetra na území Trnavského kraja. Všetky prípady boli spojené s pádom stromu.
Tri osoby utrpeli zranenia počas pondelkového 11. mája 2020 silného vetra na území Trnavského kraja. Všetky prípady sú spojené s pádom stromu. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Trnave Mária Zaťková. Vietor mohutný strom vyvrátil v Trnave na Kollárovej ulici a spadol na prechádzajúcu osobu, na Špačinskej ulici zranil chodca padajúci konár. Na archívnej snímke spadnutý strom na Kollárovej ulici v Trnave. Foto: TASR - HaZZ v Trnave


15. mája – Bratislavské letisko patrilo k staniciam s najvýraznejším deficitom zrážok. Od 11. marca do 12. mája tam spadlo len 7,2 milimetra zrážok, čo predstavovalo 8,8 percenta priemernej hodnoty zhruba 82 milimetrov. Podľa odborníkov sa stále častejšie vyskytujú prípady, keď po zime chudobnej na sneh prichádza suchá jar s deficitom vlahy.
Letisko M. R. Štefánika v Bratislave 15. mája 2020. Archívna snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák


21. júna – V Bratislavskom a Trnavskom kraji v sobotu 20. júna a v noci zo soboty na nedeľu spadli zrážky s úhrnom 40 až 60 milimetrov, ojedinele aj viac. Na stanici Pernek spadlo takmer 89 milimetrov. Silný dážď vytopil niekoľko lokalít v Bratislavskom kraji, extrémne silné búrky zasiahli aj východ Slovenska, napríklad obce Pichne a Zubné.
Na archívnej snímke situácia po bleskovej povodni v obci Pichne v okrese Snina 19. júna 2020. Foto: TASR - Roman Hanc


28. júna – Silné búrky zasiahli východnú časť Slovenského rudohoria. Najvýraznejšia na Muránskej planine mala hodinový úhrn zrážok 102,4 milimetra, na stanici Muránska Huta – Predná Hora zaznamenali celkový 24-hodinový úhrn 132 milimetrov.
Na archívnej snímke popadané stromy po búrke a silnom vetre pred bytovým domom na ulici Komenského v Trebišove 29. júna 2020. Foto: TASR – Roman Hanc


10. júla - Piatok 10. júla bol dovtedy najteplejším dňom roku 2020. Do tohto dňa sa v Dudinciach vyskytlo deväť tropických dní, teda dní s najvyššou dennou teplotou vzduchu 30 a viac stupňov. Osem ich bolo v Prievidzi, sedem v Kuchyni, v Bratislave a v Hurbanove.
Na archívnej snímke návštevníci prírodného kúpaliska Zlaté piesky v Bratislave 10. júla 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian


24. júla – Júl sa vyznačoval premenlivým a pomerne chladným počasím. V Bratislave bolo počas tohto mesiaca iba šesť tropických dní – 1., 2., 5., 6., 10. a 20. júla. V niektorých oblastiach bolo málo aj letných dní s maximálnou teplotou vzduchu aspoň 25 stupňov – v Poprade ich bolo počas júla len päť.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann


12. a 13. septembra – V atmosfére nad Slovenskom sa nachádzal dym z rozsiahlych požiarov, ktoré sužovali západ Spojených štátov amerických. Bolo ho možné vidieť aj voľným okom predovšetkým vo veľkých nadmorských výškach. Zaznamenali ho v Aerologickom a radiačnom centre SHMÚ v Gánovciach.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP


16. septembra – Na Slovensku panovalo slnečné a teplé neskoré leto, v Hurbanove zaznamenali od 12. do 16. septembra sériu piatich tropických dní s teplotou 30 a viac stupňov.
Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta


25. septembra – Koniec septembra priniesol intenzívne zrážky, napríklad v Hurbanove napršalo 25. septembra vyše 50 milimetrov, čo bol na tejto meteorologickej stanici najväčší denný úhrn zrážok v septembri za posledných 120 rokov. Vysoké boli aj celkové septembrové úhrny zrážok a miestami prekročili hranicu 100 milimetrov.
Na archívnej snímke Slovenský raj, 25. septembra 2020. Foto: TASR – Milan Kapusta


5. októbra – Silný vzdušný vír, ktorý sa vytvoril v obci Gemerská Ves, poškodil niekoľko domov a ďalších stavieb, vyvalil viacero stromov a strhol elektrické vedenie. V supercelárnych búrkach, ktoré sa tam vyskytli, sa podľa SHMÚ nedal vylúčiť ani vznik tornáda.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


15. októbra – Na viacerých miestach Slovenska sa objavil sneh. V polovici októbra sa prechodne ochladilo, napríklad na bratislavskej Kolibe, kde ešte 9. októbra dosiahla maximálna teplota vzduchu 21 stupňov, pohybovala sa v utorok 13. októbra len tesne nad hranicou 5 stupňov.
Na niektorých miestach policajti s hasičmi bojujú s povodňami. Len pár kilometrov ďalej je na ceste snehová nádielka. Na archívnej snímke policajné auto a zasnežená cesta v okrese Turčianske Teplice v stredu 14. októbra 2020. Foto: TASR - KR PZ v Žiline


19. októbra – Druhá októbrová dekáda priniesla rekordné množstvo zrážok, v Bratislave na Kolibe napršalo v utorok 13. októbra za jediný deň 51,8 milimetra zrážok. Na viacerých miestach, napríklad v Zvolenskej Slatine, boli lokálne povodne.
Na archívnej snímke rieka Morava pod hradom Devín po výdatných dažďoch v Bratislave 18. októbra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák


november – Mesiac skončil ako celok suchý, čiže zrážkovo podnormálny. Ojedinele (napríklad Oravská Lesná a Telgárt) skončil november ako celok zrážkovo silne podnormálny. Zväčša spadlo len 15 až 30 milimetrov zrážok, čo je na túto ročnú dobu málo.
Na snímke ľudia sa prechádzajú v Sade Janka Kráľa počas slnečného jesenného dňa v Bratislave 8. novembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák


10. decembra – Podľa predbežnej správy Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) o stave globálnej klímy v roku 2020 sa tento rok môže stať jedným z troch najteplejších rokov v histórii meraní. Obdobie rokov 2011 – 2020 bude rekordne najteplejšou dekádou, pričom podľa WMO sa šesť absolútne najteplejších rokov za posledných aspoň 140 rokov vyskytlo po roku 2014.
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP




Zdroj: shmu.sk, teraz.sk

Komentáre