Ekológia

Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka

"Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear. org."

TASR, 1. februára 2023 14:52
Víťazom 20. ročníka ankety Strom roka je 700 ročný Dračí dub z Lozorna. Foto: FB Nadácia Ekopolis

Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.

"Sedemstoročný dub z Lozorna v okrese Malacky dostal pomenovanie vďaka mohutnosti a výzoru, pripomína totiž sediaceho draka. Nik sa ho nebojí – práve naopak, každýy sa v jeho blízkosti cíti bezpečne," pripomína Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje národnú anketu.

Do súťaže Európsky strom roka sa každoročne zapája 16 krajín z európskeho kontinentu. Najnovším prírastkom je strom z Ukrajiny. Hlasovanie sa začína 1. a skončí 28. februára, pričom posledný týždeň je hlasovanie tajné, nezobrazuje sa pri ňom počet hlasov. Každý zúčastnený môže hlasom podporiť dva stromy v ankete. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v Bruseli, 21. marca na pôde Európskeho parlamentu.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku je jej organizátorom Nadácia Ekopolis. Medzinárodnú súťaž má na starosti Environmental Partnership Association (EPA).






Komentáre