Cestovanie

Záujem o Warholovo múzeum v Medzilaborciach rastie

"Múzeum zrealizovalo v uplynulom roku 13 výstav vo svojich priestoroch a ďalších šesť externe, či už v spolupráci s partnermi alebo v zahraničí. "

TASR, 14. januára 2020 10:00
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW), archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta
Aktivity Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach oslovujú z roka na rok širšie publikum. Počet účastníkov na jeho podujatiach vzrástol medziročne o polovicu. S veľkým úspechom sa stretla aj výstava približujúca život a dielo kráľa pop artu, s ktorou sa múzeum prezentovalo v Maďarsku. TASR o tom informoval riaditeľ MMUAW Martin Cubjak.

"Záujem turistov a návštevníkov o tvorbu Andyho Warhola stúpa nielen v našom múzeu, ale aj na výstavách, ktoré organizujeme a zastrešujeme, či už na území Slovenska alebo v zahraničí," povedal Cubjak s tým, že počet účastníkov podujatí, ktoré MMUAW v roku 2019 zorganizovalo, predstavuje číslo 29.239. Rok predtým, ako doplnil pre porovnanie, zaznamenalo múzeum na svojich podujatiach 16.842 návštevníkov.

MMUAW podľa riaditeľa zrealizovalo v uplynulom roku 13 výstav vo svojich priestoroch a ďalších šesť externe, či už v spolupráci s partnermi alebo v zahraničí. Okrem toho tiež pripravilo množstvo výtvarných dielní, prednášok, rezidenčných pobytov a tiež animátorské sympózium. "Z nášho pohľadu bol v roku 2019 najväčší záujem, okrem hlavnej expozície diel Andyho Warhola, o výstavu Karola Félixa, ale aj výstavy z cyklu "Warhol Tour", ktoré sa konali v Levoči, Prešove a Bardejove. Úspešnou reprezentáciou múzea, regiónu ale aj Slovenska bola výstava v Maďarsku, v Múzeu Mihálya Munkácsyho v Békešskej Čabe s názvom "Andy Warhol – Na striebornej ceste od kolísky po..." svojou vysokou návštevnosťou 12.387 ľudí a medializáciou," pomenoval Cubjak najúspešnejšie projekty múzea s tým, že za veľký úspech považuje aj inauguráciu diel Andyho Warhola, Dávida Hockneyho, Steva Kaufmana a Banksyho, ktorá sa v múzeu uskutočnila v závere roka. Počas nej tiež MMUAW pokrstilo dve publikácie, Factor-Y a MMUAW 2.0.

Múzeum ponúka svojim návštevníkom tri stále expozície. Okrem najrozsiahlejšej, približujúcej všetky dôležité tvorivé obdobia Andyho Warhola vrátane jeho dominantných výtvarných tém, je to expozícia prezentujúca artefakty, dokumenty a fotografie zo života umelca a tiež výstava predstavujúca viacerých umelcov pop-artu a street-artu, ktorí Andyho Warhola buď osobne poznali, inšpirovali sa ním, alebo nadviazali na jeho priamy umelecký odkaz.

Komentáre