Cestovanie

Záhorie očarí návštevníkov jedinečným ekosystémom a pamiatkami

"Záhorie patrí k rázovitým oblastiam Slovenska s veľmi silnou kultúrnou aj zemepisnou identitou. Takmer každému sa vybavia borovicové lesy plné húb, kapusta (zelé) a svojrázne nárečie. "

TASR/Webmagazin.sk, 29. júna 2020 14:31
Kostol svätej Margity Antiochijskej leží pri obci Kopčany apatrí k najstarším stojacim stavbám na Slovensku s možným veľkomoravským pôvodom. Foto: TASR Vladimír Miček


K oblasti Záhorie patria aj lužné lesy pri brehoch Moravy, severozápadné svahy Malých Karpát, ale i svahy Bielych Karpát a Myjavskej pahorkatiny na severe. Tiež príjemná klíma, vinárske oblasti presahujúce do moravského kraja a malebné mestečká s množstvom pamiatok siahajúcich do hlbokej histórie.

Lesy: Celkovo sa na Záhorskej nížine rozprestierajú lesy na výmere viac než 522 kilometrov štvorcových. Predstavujú najväčší komplex nížinných lesov na Slovensku. Lužné lesy v blízkosti rieky Morava a jej ramien predstavujú mimoriadne bohatý ekosystém a patria k najzachovalejším v Európe. Lesy na viatych pieskoch rastúce "v srdci" Záhorskej nížiny sú obľúbenou turistickou, ale aj hubárskou destináciou. Vďaka kombinácii borovíc a pieskových dún majú neopakovateľnú atmosféru.

Záhorská Ves: Najzápadnejšou obcou Slovenska je Záhorská Ves na brehu Moravy na hranici s Rakúskom. Kompa premávajúca cez rieku Morava spája Záhorskú Ves s dolnorakúskou obcou Angern an der March.

Na snímke rieka Morava 23. júna 2020. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Foto: TASR Pavel Neubauer

Malacky: Okresné mesto s vyše 17-tisíc obyvateľmi je srdcom Záhoria. Jeho história sa začala písať v roku 1206 a z veľkej časti je s ňou spätý rod Pálffyovcov. V meste možno nájsť pozoruhodné pamiatky, napr. kostol Najsvätejšej Trojice zo 17. storočia a kostol Nepoškvrneného Počatia Panny Márie z roku 1653, synagógu či Pálffyho kaštieľ spolu so zámockým parkom.

Malé Karpaty, Plavecký hrad: Severozápadné svahy Malých Karpát pre chladnejšie podnebie nie sú vhodné na pestovanie viniča, sú však rovnako malebné ako opačná strana pohoria. Obľúbenými východiskami na túry sú napríklad Kuchyňa (na Vysokú, 754 m. n. m.) alebo Sološnica (na Roštún resp. Vápennú, 748 m. n. m.)

Plavecký hrad: Nad Plaveckým Podhradím, na vrchu Pohanská, sa rozprestiera zrúcanina Plaveckého hradu postaveného v 13. storočí. Súčasťou malebnej lokality – vrátane okolia susedného Plaveckého Mikuláša – je rezervácia Kršlenica, obľúbená turistická aj lezecká lokalita. Okrem skalných útvarov sú jej súčasťou jaskyne Tmavá skala a Deravá skala (prístupná od roku 2008 verejnosti).

Na leteckej snímke z 11. októbra 2018 pohľad na Plavecký hrad nad obcou Plavecké Podhradie v okrese Malacky. Foto: TASR - Michal Svítok

Smrdáky: Kúpele zamerané na liečenie kožných chorôb a chorôb pohybového aparátu spomínal už Matej Bel v roku 1740. Dnes sa tu ponúkajú okrem liečebných aj atratívne welness pobyty.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Skalica, Holíč: Skalica sa spomína už v roku 1217 a jej symbolom je ranorománska rotunda sv. Juraja vybudovaná už v 11. storočí. K ďalším pamiatkam patrí kostol sv. Michala Archanjela z roku 1372, kaplnka sv. Anny, osemuholníková neskorogotická stavba z konca 14. storočia a ďalšie sakrálne i občianske stavby – napríklad secesný Spolkový dom z roku 1905, ktorého autorom je Dušan Jurkovič. Pamiatkami sa môže pochváliť aj susedný Holíč ležiaci už na hraniciach s Moravou. Známy je impozantný Holíčsky kaštieľ z 18. storočia. Obe mestá sa môžu pýšiť malebným okolím, ku ktorému patrí aj obľúbený Baťov kanál z 30. rokov 20. storočia pôvodne určený na zavlažovanie, dnes turistická atrakcia. S oblasťou sa spája aj vinárska tradícia (Skalický rubín).

Kunovská priehrada: Medzi mestami Senica a Sobotište leží Kunovská priehrada, populárne letné rekreačné stredisko.

Na archívnej snímke letné prázdniny na vodnej nádrži Kunov pri Senici. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Šaštín-Stráže: Pútnické miesto na Slovensku navštívil aj pápež Ján Pavol II. Rímskokatolícka bazilika Sedembolestnej Panny Márie s pavlínskym kláštorom pochádza z rokov 1736-1762. Ďalšou pamiatkou je kostol sv. Jána Bosca z 13. storočia. Šaštínske Stráže vznikli spojením so susednou obcou Stráže nad Myjavou v roku 1960 a od roku 2001 sa stali mestom.

Branč: Ďalším strážnym hradom v oblasti bol aj Branč postavený v 14. storočí. Neskôr bol opustený a vypálili ho Turci, hradný vrch so zachovalými ruinami je však charizmatickým miestom na úpätí Myjavskej pahorkatiny, ktorá nadväzuje na Záhorie podobne ako Biele Karpaty.

Na snímke z 8. apríla 2018 zrúcanina hradu Branč nad obcou Podbranč, okres Senica. Foto: TASR - Dano Veselský

Komentáre