Cestovanie

Výstavou o cisárovi Františkovi Jozefovi otvorili zámok Niederweiden

"Vyberte sa na výlet neďaleko hraníc a spoznajte život na cisárskom dvore."

TASR, 20. marca 2016 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Svätopluk Písecký
Veľkú štvorvýstavu s názvom František Jozef (1830-1916) otvorili v polovici marca rakúski organizátori pri príležitosti 100. výročia od smrti tohto významného cisára, ktorý vládol habsburskej monarchii neuveriteľných 68 rokov.

Expozícia v štyroch výstavných priestoroch vo Viedni a v Dolnom Rakúsku sa zaoberá životom a pôsobením tejto symbolickej postavy veľkej monarchie. Jej usporiadatelia Kultúrna a prevádzková spoločnosť zámku Schönbrunn a Muzeálny spolok KHM prostredníctvom výnimočnej expozície vnášajú svetlo aj na pôsobivú biografiu európskych dejín.

Slávnostné otvorenie štvorvýstavy sa uskutočnilo v zámku Niederweiden niekoľko km od Bratislavy, kde je expozícia s názvom Poľovačka a voľný čas. Je tam vôbec prvá výstava a súčasne s ňou verejnosti každodenne sprístupnený tento vzácny klenot barokovej architektúry, ktorý cisár pravidelne navštevoval. Osamotený objekt na Moravskom poli je v blízkosti známeho zámku Schloss Hof.

História zámku


"Pred stáročiami tadiaľto viedla kupecká európska Jantárová cesta a v roku 1337 tu neďaleko postavili hrad, ktorý strážil brod Dunaja. Hrad už neexistuje a v 17. storočí, v čase tureckých nájazdov na Viedeň, bolo toto územie slovenskou súčasťou. Zámok Niederweiden dal postaviť gróf zo Starhembergu Ernst Rüdiger v roku 1694 podľa návrhu architekta Johanna Bernharda Fischera von Erlacha, ktorý má objekty aj vo Viedni. V roku 1726 ho kúpil princ Eugen Savojský, ktorý slúžil v grófovom vojsku a rok predtým získal zámok Schloss Hof. Obidva zámky nadobudli dnešnú podobu, keď boli majetkom Márie Terézie," priblížila históriu zámku slovenská sprievodkyňa Dorota Vargová.

Zároveň dodala, že vo vedľajšej budove má zámok špeciálnu loveckú kuchyňu s priestorom na prípravu celého jeleňa na ražni a dusenie niekoľkých kusov veľkej diviny. Aj po 300 rokoch je kuchyňa s priestorom pre 35 sediacich osôb funkčná a vraj ako jediná na svete má pôvodné kompletné kuchynské náčinie z čias Františka Jozefa. Okrem iných filmov v tejto kuchyni nakrúcali scény do Troch mušketierov.

Nové detaily


Návštevník výstavy sa dozvedá o vášni jazdy na koni a organizovaní šľachtických poľovačiek Františkom Jozefom, aj o obľúbenosti loveckého športu v dynastii Habsburgovcov. Legendárnymi lovcami boli korunný princ Rudolf či následník trónu František Ferdinand. Na koni rada jazdila aj manželka Františka Jozefa, cisárovná Alžbeta známa pod menom Sisi. Okrem obrazov to potvrdzuje aj jej jazdecký bičík s portrétom manžela.

Medzi exponátmi je ľadvinový pás Františka Jozefa, jeho poľovnícka palica s hlavou diviaka na rukoväti, časti poľovných odevov, zbrane, poľovnícke rohy na pitie z kozorožca so strieborným zdobením, piknikový kufor, ploské fľašky z krištáľového skla a iné predmety. V slávnostnej sále s pomaľovanými stenami je množstvo trofejí aj zoznam cisárom ulovených zvierat. Z počtu asi 50.000 bolo 2051 kamzíkov, 1436 jeleňov, 1442 diviakov, 7588 zajacov, 18.031 bažantov a okrem ďalšej zveri ulovil aj jedného bieleho kamzíka (11.10.1869). Výstava je zaujímavá aj pre deti, ktoré si môžu overiť zvuky niektorých zvierat aj zistiť podľa stôp, o aké zviera ide.

"Je to veľkolepý projekt na tému František Jozef a výstava sa koná v štyroch priestoroch. Tri sú vo Viedni. V zámku Schönbrunn je spracovaná téma Človek a vládca, v múzeu Kaiserliche Wagenburg je Reprezentácia a skromnosť, v múzeu nábytku Hofmobiliendepot téma Slávnosť a každodennosť. Slovenskí návštevníci majú v zámku Niederweiden k dispozícii audiosprievodcu vo svojom jazyku," uviedla pre TASR sprievodkyňa Barbara Hromjáková. Výstava potrvá do 27. novembra.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Toto je desať najdrahších miest na svete
Navštívte viac ako 50 hradov a zámkov za jedno popoludnie
História Jelšoviec siaha až do mladšej doby kamennej
Dražovský kostolík sme nosili v peňaženke. Bol súčasťou 50-korunáčky
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Nových Zámkov do Lužianok
Rozprávkové miesto na svadbu? Skúste Sobášny palác v Bytči

Komentáre