Cestovanie

Dražovský kostolík sme nosili v peňaženke. Bol súčasťou 50-korunáčky

"Jeho návšteva môže byť súčasťou romantickej prechádzky, svoje si však nájdu tiež turisti."

Webmagazin.sk/Katarína Bačová, 29. februára 2016 11:00
Dražovský kostolík Foto: TASR/Henrich Mišovič
Kostolík svätého Michala Archanjela je učupený na jednom z výbežkov Tribečského pohoria. Pre Nitranov je miestom víkendových výletov, ale aj netradičných kultúrnych podujatí. Ak budete mať šťastie na počasie, uvidíte z neho celé okolie.

Dražovský kostolík, ako ho volajú bežní ľudia, patrí k najstarším sakrálnym pamiatkam na Slovensku. Nesie typické prvky románskeho slohu, postavili ho v 12.storočí. Historici predpokladajú, že stál uprostred opevneného hradiska. Svojimi jednoduchými líniami zapadá do magickej scenérie, ktorá láka oči mnohých návštevníkov.



Lokalita je príťažlivá aj pre filmárov. Kostolík ste mohli vidieť v snímke Tacho či rozprávke Láska na vlásku. Objavil sa na známkach i obrazoch známych umelcov. Pre väčšinu Slovákov je však navždy spojený s päťdesiatkorunovou slovenskou bankovkou.

S Dražovským kostolíkom sme sa stretávali aj na 50-korunovej bankovke. Foto: TASR/Drahotín Šulla


Jeho návšteva môže byť súčasťou romantickej prechádzky, svoje si však nájdu tiež turisti, ktorí môžu po ceste zdolať aj blízky Zobor. Jeho čarovnú atmosféru využili organizátori tradičného pikniku s názvom Raňajky v tráve. Každý rok sa na lúke stretnú desiatky ľudí v dobových kostýmoch v duchu impresionizmu. Otvorený je tiež počas každoročnej Noci kostolov.

Mestská časť Nitry - Dražovce - nad ktorou sa pamiatka týči - sa spomína už v Zoborských listinách z roku 1111. Dnes je vzácnym archeologickým náleziskom so slovanským sídliskom a pohrebiskom z čias Veľkej Moravy.

Raňajky v tráve sa stretávajú s čoraz väčšou popularitou. Foto: TASR/Henrich Mišovič


Zdroje: Nisys

ODPORÚČAME TIEŽ:
Rozprávkové miesto na svadbu? Skúste Sobášny palác v Bytči
Navarte turistom svoje najlepšie domáce špeciality
Archeológovia odhalili pozostatky 7000 rokov starých obydlí
Je jačmeň nové superjedlo?

Komentáre