Cestovanie

Rozprávkové miesto na svadbu? Skúste Sobášny palác v Bytči

"Juraj Thurzo postavil palác z lásky k svojim dcéram."

Katarína Bačová, 21. februára 2016 12:00
Súčasná podoba paláca vznikla po rekonštrukcii v roku 2009. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Sobášny palác v Bytči dal postaviť palatín Juraj Thurzo pre svadby svojich dcér a iné slávnostné udalosti. Dokončili ho v roku 1601. Už vtedy patril na Slovensku k výnimočným stavbám, jednoposchodová budova bola raritná hlavne svojou veľkosťou. Sála s rozlohou takmer 400 metrov štvorcových dodnes nemá v okolí žiadnu konkurenciu.

Okná Sobášneho paláca v Bytči zdobia ornamenty. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Objekt nájdete v známom zámockom komplexe. Je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najvýznamnejšie renesančné stavby v strednej Európe. Palác je pravdepodobne dielom talianskych majstrov – kamenára Andreja Pocabella a a murára Antonia. Už pri vstupe oslovia odkazy na jeho pôvodných majiteľov. Erb s dvojhlavým čiernym orlom patril Jurajovi Thurzovi a jeho druhej manželke Alžbete Czoborovej. Nechýba tiež nápis, ktorý hlása, že „Juraj Thurzo dal tento palác postaviť z otcovskej lásky pre svadobnú slávnosť svojich milých dcér roku 1601“.Tomuto účelu aj skutočne slúžil. Svadby jeho detí sa napriek nepokojom v krajine vyznačovali hojnosťou a okázalosťou. Na veselicu jeho najmilšej dcéry Barbary Thurzovej prišlo údajne vyše 2600 hostí.
V paláci sa nachádza sála o veľkosti takmer 400 metrov štvorcových. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Časom sa menil hlavne vnútorný pôdorys stavby. V pôvodnej podobe zostal len za Thurza a jeho syna Imricha. Uchovávali tu knihy aj vzácne gobelíny. Esterháziovci, neskorší majitelia, ho využívali skôr na hospodárske účely – bol tu sklad, dreváreň i sýpka. Na konci 19.storočia ho odkúpili Popperovci a stala sa z neho administratívna budova. Súčasná podoba je výsledkom rozsiahlej rekonštrukcie, ktorú dokončili v roku 2009.
Palác je súčasťou známeho zámockého komplexu v Bytči. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Biela budova s ornamentálnymi ozdobami okolo okien a vstupu púta pozornosť turistov i domácich. Viac o jej histórii sa môžete dozvedieť počas pravidelných prehliadok. Palác funguje pod hlavičkou Považského múzea v Žiline. Konajú sa tu koncerty či výstavy. Rozprávkové prostredie je tiež dodnes atraktívnou lokalitou pre budúcich manželov.
Budova prešla komplexnou rekonštrukciou. Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Zdroje: archív TASR, muzeum.sk, zivot.sk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Romantický výlet na Valentína? Tieto európske mesta sú TOP
Navarte turistom svoje najlepšie domáce špeciality
Novinky Katky Knechtovej: Príprava koncertov a plač v skúšobni
Citlivá, mastná či suchá pleť? Vybrať si čistiaci gél nie je zložité
Van Gogh: Strávte noc v spálni svetoznámeho umelca

Komentáre