Cestovanie

Veľký Šariš: V jednej z bášt hradu má vzniknúť expozícia alchýmie

"Okrem rekonštrukcie obvodovej hradby horného hradu plánuje mesto Veľký Šariš na tamojšom hrade dokončiť i rekonštrukciu bašty, ktorú nazývajú Alžbetka. "

TASR, 14. júla 2020 11:34
Múry zrúcaniny hradu sa postupne od roku 2011 obnovujú cez projekt Obnovme svoj dom. Foto: TASR Milan Kapusta

Na jej oprave sa podieľa občianske združenie Hradba Šariš. "Je to jedna z najstarších bášt na hrade. Niekedy stála samostatne, je jediná viditeľná z Veľkého Šariša. Alžbetkou ju voláme preto, lebo sa k nej viaže povesť o princeznej Alžbetke, ktorá z nej vraj skočila z nešťastnej lásky, ale pád prežila," uviedol pre TASR správca hradu Ladislav Babuščák.
Šarišský hrad je obľúbeným výletným miestom a ponúka krásne výhľady na okolité pohoria. Foto: TASR Milan Kapusta

V bašte plánujú vytvoriť expozíciu alchýmie. Podľa Babuščáka ich k tomu vedie zvláštny nález. "Na hrade sme našli olovenú tabuľku asi veľkosti dlane, do ktorej sú vyryté znaky, ktoré nikto na svete nevie rozlúštiť. Poslali sme to do Londýna, ani tam to nevedeli povedať, ale odpovedali nám, že pravdepodobne sú to alchymistické znaky. Takže idea je vytvoriť interaktívnu expozíciu, kde by ľudia mohli vidieť, ako si v stredoveku predstavovali hľadanie kameňa mudrcov, elixíru lásky alebo večného života," priblížil správca hradu.
Šarišský hrad nad mestom Veľký Šariš v okrese Prešov. Foto: TASR Milan Kapusta

Hrad Šariš je z 13. storočia a patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Celkovo je podľa Babuščáka zrekonštruovaný na 40 až 50 percent. Za desať rokov tam bolo preinvestovaných približne 2,5 milióna eur, z toho štát investoval asi 2 milióny eur.

Komentáre