Cestovanie

V skanzene Pribylina vysadili unikátny ovocný sad

"Zdôraznil, že vysadením rôznych druhov ovocných drevín zachovajú pestrosť génov a vlastností, rôznorodosť chutí a využitie plodov."

TASR, 11. novembra 2021 10:57
Múzeum liptovskej dediny Pribylina Foto: liptovskemuzeum.sk

V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline zasadili ovocné stromy historických odrôd. Ide o jediný sad svojho druhu na území skanzenov Slovenska. TASR o tom informoval riaditeľ správcovského Liptovského múzea Michal Kovačic s tým, že stromy vysadili v spolupráci s tímom ovocinárov.

Na popisoch pri jednotlivých druhoch stromov sa laická verejnosť oboznámi so zaujímavosťami a faktami ovocinárstva na Liptove. "Cieľom projektu bolo vybudovanie ovocného sadu s pôvodnými krajovými odrodami ovocných drevín v areáli múzea, čo pomôže zachovať oblasť historického dedičstva tohto kraja. Vytvorili sme nový priestor pre edukačné aktivity. Žiaci a študenti budú môcť naživo spoznávať ovocné stromy, ich dôležitosť pre ľudstvo v minulosti i prítomnosti, pozorovať vegetačné obdobia a koexistenciu človeka a prírody," priblížil Kovačic.

Ako podotkol, snahou bolo vrátiť do krajiny staré krajové odrody ovocných drevín, ktoré vznikli súhrou človeka a prírody. "Pomologickým zmapovaním stromov v ešte existujúcich častiach starých ovocných sadov sa podarilo identifikovať zachované odrody, a tým napomôcť k záchrane tohto kultúrno-prírodného dedičstva," vyzdvihol riaditeľ.

Zdôraznil, že vysadením rôznych druhov ovocných drevín zachovajú pestrosť génov a vlastností, rôznorodosť chutí a využitie plodov. Z ekologického pohľadu bude sad plniť funkciu v podobe zlepšenia mikroklímy, zadržania vlhkosti či zlepšenia štruktúry pôdy. Stromy v ovocnom sade budú rásť desaťročia, ide o časovo dlhotrvajúci projekt, ktorý dokáže zasiahnuť viaceré generácie, a tak aj veľký počet ľudí.

Komentáre