Cestovanie

V Pokutskej doline nájdete aj unikátny kamenný most z roku 1926

"Cesta Pokutskou dolinou na Pohroní vedie ďalej cez Pavlovu lúčku až k Partizánskej chate pod Vtáčnikom, známej ako Škurátka."

TASR/Webmagazin.sk, 28. júla 2020 12:09
Zemný most, ktorý je unikátom pri stavbe lesných železníc, či vodopád neminú na svojej trase turisti a cyklisti, ktorí sa vydajú spoznávať krásy Pokutskej doliny v regióne stredného Pohronia. V tomto roku by chceli v doline oficiálne vyznačiť cyklotrasu, ktorá by po tejto trase viedla. Na snímke unikátny kamenný most z roku 1926 v Pokutskej doline v okrese Žarnovica, 27. júla 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák
Hrabičov 27. júla (TASR) - Zemný most, ktorý je unikátom pri stavbe lesných železníc, či vodopád neminú na svojej trase turisti a cyklisti, ktorí sa vydajú spoznávať krásy Pokutskej doliny v regióne stredného Pohronia. Žofia Buganová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Gron priblížila, že v tomto roku by chceli v doline oficiálne vyznačiť cyklotrasu, ktorá by po tejto trase viedla.

Krásy regiónu však môžu milovníci turistiky spoznávať už aj dnes. Ak sa rozhodnú pre prechádzku Pokutskou dolinou, kroky by ich mali zaviesť do obce Hrabičov v okrese Žarnovica. "Pokutská dolina sa začína na konci obce Hrabičov. Trasa vedie popri Ranči Blanc a blízko Chaty Kollárová pokračuje lesníckou asfaltkou," priblížila Buganová.

Zemný most, ktorý je unikátom pri stavbe lesných železníc, či vodopád neminú na svojej trase turisti a cyklisti, ktorí sa vydajú spoznávať krásy Pokutskej doliny v regióne stredného Pohronia. V tomto roku by chceli v doline oficiálne vyznačiť cyklotrasu, ktorá by po tejto trase viedla. Na snímke bývala stanica železničky, ktorá sa nachádza v Hrabičove vedúcej do Pokutskej doliny v okrese Žarnovica, 27. júla 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na trase sa nachádza technická pamiatka Pokutský most, ktorý postavili v roku 1926. Ide o dvojoblúkový kamenný most, ktorý bol súčasťou dnes už zaniknutej lesnej železničky vedúcej celou Kľakovskou dolinou. Podľa Buganovej sa tam nachádza aj oddychové miesto s informačnou tabuľou. Cesta Pokutskou dolinou vedie ďalej cez Pavlovu lúčku až k Partizánskej chate pod Vtáčnikom, známej ako Škurátka. "V závere tejto budúcej cyklotrasy je možné si spraviť menší okruh k Pokutskému vodopádu, ktorý je najkrajší v jarnom období," priblížila Buganová.

Celá trasa má podľa jej slov približne 14 kilometrov. "Terénom je to trasa mierne náročná vzhľadom na to, že sa ide väčšinu času po asfaltke, až v závere je lesná cesta. Akurát tesne pod Partizánskou chatou je výraznejšie stúpanie," dodala Buganová.



V Kľakovskej doline, v ktorej sa pokutská lokalita nachádza, je podľa jej slov viacero cyklotrás vytvorených Združením obcí Kľakovskej doliny. OOCR Región Gron združeniu pomáha pri ich legalizovaní a oficiálnom značení. Takisto chcú niektoré trasy doplniť.

"Tento rok by sme radi vyznačili práve spomínanú cyklotrasu v Pokutskej doline, ktorá bude viesť po lesníckej asfaltke a skončí sa pri Partizánskej chate," naznačila Buganová plány s tým, že do budúcna by bolo práve z tejto trasy možné Kľakovskú dolinu prepojiť cez obec Prochot so Žiarskou kotlinou. "Tiež ako možné riešenie prepojenia sa v území javí spojka cez Hrabičov, osadu Smelákovci do Bukoviny pri Bzenici, snáď až k hradu Revište," dodala Buganová.




Komentáre