Cestovanie

V obci Tuhár pribudol apidomček, poslúži na apiterapiu i vzdelávanie

"Súčasťou projektu je aj informačná tabuľa o včelách a bylinkách. Pribudla tiež bylinková špirála, kde sú vysadené bylinky a medonosné rastliny, doplnil starosta. "

TASR, 1. februára 2022 12:46
V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudol na jeseň minulého roka nový apidomček. V budúcnosti by mal obsahovať od šesť do osem včelstiev. Foto: TASR Lukáš Mužla

V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudol na jeseň minulého roka nový apidomček. V budúcnosti by mal obsahovať šesť až osem včelstiev a slúžiť bude na apiterapiu i podporu vzdelávania v oblasti včelárstva. Pre TASR to uviedol starosta obce Peter Čeman.

Nový apidomček postavili v bývalej školskej ovocnej záhrade, v interiéri drevenej stavby sa nachádzajú dve lôžka určené na apiterapiu. Tá by mala byť pomáhať pri posilnení imunity, problémoch s dýchacími cestami či kožných ochoreniach.

"Na jar by sme chceli kúpiť včely a umiestniť ich tam. Zatiaľ plánujeme nakúpiť šesť včelstiev. Budeme mať aj včelára, ktorý nám s tým bude na začiatku pomáhať," priblížil Čeman s tým, že v každom včelstve môže v závislosti od ročného obdobia žiť 15.000 až 60.000 včiel.
Nový apidomček v obci Tuhár bude v budúcnosti slúžiť na apiterapiu i podporu včelárstva. Foto: TASR Lukáš Mužla

Okrem apiterapie bude včelí domček slúžiť i na podporu vzdelávania v oblasti včelárstva. Navštevovať ho budú môcť žiaci materských či základných škôl, ktorých so životom včiel zoznámi profesionálny včelár.

"Súčasťou projektu je aj informačná tabuľa o včelách a bylinkách. Pribudla tiež bylinková špirála, kde sú vysadené bylinky a medonosné rastliny," doplnil starosta. Ako dodal, v neposlednom rade má apidomček slúžiť na podporu cestovného ruchu v regióne.

Projekt apidomčeka v obci Tuhár vznikol vďaka finančnej podpore Slovenskej agentúry životného prostredia v rámci Programu obnovy dediny. Projekt realizovalo Regionálne združenie Javor, ktoré v rovnomennom mikroregióne zastrešuje 12 obcí spolupracujúcich na organizovaní kultúrnych podujatí či realizácii projektov v oblasti turizmu.

Komentáre