Cestovanie

V bojnickej zoo otvorili motýliu záhradu

"Mnohé druhy motýľov sa v záhrade dokážu aj rozmnožiť, návštevníci tak majú možnosť vidieť celé štádium ich vývoja. "

TASR, 13. júla 2020 13:48
Na archívnej snímke motýľ perlovec malý (Issoria lathonia). Foto: TASR/Erika Ďurčová
Bojnice 13. júla (TASR) – Návštevníci Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach si opäť môžu v jej areáli prezrieť desiatky druhov motýľov. Motýliu záhradu tam otvorili v týchto dňoch, prístupná bude počas celého leta.

„Motýle pochádzajú z celého sveta, ide teda o rôzne tropické druhy. Najznámejším a najobľúbenejším u návštevníkov býva morfo cisársky. Ďalej sú tu rôzne druhy vidlochvostov, či už z Afriky, Ázie alebo Južnej Ameriky," načrtla kurátorka záhrady a vivária bojnickej zoo Agnesa Cachovanová.

Veľmi zaujímavým druhom motýľa je podľa nej listovec slnečný, ktorý pochádza z juhovýchodnej Ázie. „Tento motýľ dokáže napodobniť suchý list, mnohokrát si ho tak návštevníci ani nevšimnú," podotkla.

Mnohé druhy motýľov sa v záhrade dokážu aj rozmnožiť, návštevníci tak majú možnosť vidieť celé štádium ich vývoja.

„Podmienkou na to, aby sme ich dokázali rozmnožiť, je prítomnosť rastlín, ktorými sa živia húsenice daných motýľov. Typickým príkladom je babôčka smradľavá, jej húsenice sa živia rastlinou nazývanou asklepias. Okále sa nám rozmnožujú na banánovníkoch a počas sezóny je možnosť vidieť vajíčka a húsenice tohto motýľa priamo na banánovníkoch. Ďalšími druhmi sú vidlochvosty, ktoré sa živia citrusmi a dokážeme ich tu rozmnožiť aj v niekoľko desiatok až stoviek húseníc," priblížila Cachovanová.

Motýlia záhrada je skleník, do ktorého návštevníci môžu vstúpiť, a tak priamo pozorovať motýle. „Je to otvorená expozícia, kde sa nachádza množstvo živných rastlín alebo rastlín, z ktorých motýle pijú nektár. Nachádzajú sa tu kŕmidlá, kde motýle prikrmujeme nahnitým ovocím," spomenula Cachovanová.

Kukly motýľov objednáva zoo každý týždeň z farmy v Anglicku. „Všetky tieto kukly je potrebné umiestniť do liahne, kde je nastavená určitá vlhkosť a teplota, optimálna na liahnutie. Po vyliahnutí potrebuje motýľ usušiť krídla a hneď ako je pripravený na lietanie, vypustíme ho do expozície," dodala kurátorka.

Komentáre