Cestovanie

V Beckove historickú podobu hradov na Považí priblížia grafické tabule

"Turisti tak môžu vidieť, ako vyzerali niektoré slovenské hrady v minulosti. Na Považí sú už tabule osadené na piatich hradoch – Tematín, Lednica, Vršatec, Čachtice a Beckov."

TASR, 25. marca 2022 12:07
Na snímke sklenený panel so siluetou Beckovského hradu z čias jeho najväčšieho rozmachu v Beckove 24. marca 2022. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Historickú podobu siedmich hradov na Považí priblíži unikátny projekt sklenených tabúľ umiestnených v blízkosti národných kultúrnych pamiatok. Jednu z nich v rámci projektu Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región nainštalovali vo štvrtok na hrade Beckov.

Podľa predsedu KOCR Trenčín región Juraja Gerliciho podstatou projektu je inštalácia priehľadných grafických tabúľ, ktorých línie dotvárajú pôvodnú podobu hradov.

Turisti tak môžu vidieť, ako vyzerali niektoré slovenské hrady v minulosti. Na Považí už máme tabule osadené na piatich hradoch – Tematín, Lednica, Vršatec, Čachtice a Beckov. V najbližšom čase osadíme tabule pred Trenčiansky hrad a Považský hrad,“ skonštatoval Gerlici s tým, že projekt pomôže k ďalšej propagácii kraja a jeho kultúrneho bohatstva.

Ako informoval autor grafických tabúľ Martin Bóna, pri ich tvorbe vychádzal z pamiatkových výskumov najmä v poslednom desaťročí a z dobových zobrazení hradov. Tabuľa pred hradom Beckov zobrazuje jeho pôvodnú podobu s 95-percentnou pravdepodobnosťou.

Tie časti hradov, ktoré v historických dokumentoch chýbajú, sa nakreslili podľa analógií – podobných stavieb alebo ich historických vyobrazení. Väčšinou však ide o akademické rekonštrukcie,“ priblížil Bóna.



Kastelán hradu Beckov Peter Pastier nápad sklenenej grafickej tabule na hrade víta, návštevníkom dokáže zobraziť hrad v tom období, keď bol asi najkrajší – koncom 17. storočia. Podobná vizualizácia podľa neho na zrúcaninách hradu chýba.





Komentáre