Cestovanie

V Bardejovských Kúpeľoch pribudne Kráľovský singletrack

"Liečivé singletracky a cyklocesty v okolí Bardejova sú prepojené na slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo."

TASR/Webmagazin.sk, 11. septembra 2020 13:41
Na snímke hotel Astória, dominantná historická budova kúpeľov. Foto: TASR Milan Kapusta


Existujúce liečivé cyklochodníky - singletracky v okolí Bardejovských Kúpeľov doplní onedlho nový zjazdový singletrack s celkovou dĺžkou 1,3 kilometra. Využije existujúcu lesnú cestu popod Kamennú horu, ktorá už teraz spája sedlo Čerešňa s miestnym posedením Tri studničky.

"Nový liečivý singletrack sa bude volať Kráľovský singletrack. Je tam drop, lavica, kamene, šikmé zrázy, strmé pasáže a malé skoky. Jeho terén je náročný. Práce sa začali v auguste a dokončenie predpokladáme v októbri. Na stavbe sa podieľajú aktivisti občianskeho združenia LiečivéSingletracky Bardejovské Kúpele (LSBK)," uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruch (OOCR) Šariš - Bardejov Radomír Jančošek.

Liečivé singletracky v Bardejovských Kúpeľoch sú podľa jeho slov známe a obľúbené cyklochodníky. "Mnoho ľudí sa presvedčilo o ich kvalite a sú s nimi spokojní domáci aj zahraniční hostia. Aj to je dôvod, prečo budujeme ďalší, ktorý sa po oprave oddychovej časti Tri studničky napojí na existujúci rodinný trail," vysvetlil Jančošek.

Po vynútenej prestávke, hneď ako to opatrenia prijaté v súvislosti s novým koronavírusom dovolili, OOCR Šariš - Bardejov podľa neho pokračovala v rôznych aktivitách na podporu cestovného ruchu. "Patrili k nim aj čistenie chodníkov a singletrackov, prerezávanie krovín a spadnutých stromov, zbieranie odpadkov, opravy lavičiek, ohnísk a prístreškov, kosenie a ďalšie práce na ich obnove a údržbe. Rovnako tak vydávanie reedícií máp a letákov o regióne," priblížil Jančošek.
Skanzen pri Bardejovských kúpeľoch je najstarší na Slovensku, sprístupnený v roku 1965. Jeho súčasťou je aj zrekonštruovaný drevený gr. kat. kostolík Ochrany Presvätej Bohorodičky z Mikulášovej. Foto: TASR Milan Kapusta

Liečivé singletracky a cyklocesty v okolí Bardejova sú prepojené na slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo, ktorý v Poľsku a na Slovensku zahŕňa viac ako 230 kilometrov cyklistických trás. Spája poľské a slovenské kúpeľné mestečká. Sieť navzájom prepojených štyroch liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka a Herkules -a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch majú spolu dĺžku takmer desať kilometrov. Dĺžka značených turistických trás dosahuje v okolí Bardejova spolu približne 40 kilometrov.



Komentáre