Cestovanie

Stratu či krádež dokladov v zahraničí nahláste miestnej polícii

"Ak občan nahlásil na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu či cestovného pasu a potom ho našiel, už s ním nemá cestovať. "

TASR, 7. júla 2016 12:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Stratu či krádež cestovného dokladu v zahraničí treba hlásiť miestnej polícii, pripomína Martin Wäldl z Prezídia Policajného zboru. Keď to turista urobí a doklad následne nájde, nemá ho už používať.

Polícia po nahlásení straty alebo krádeže dokladu vydá potvrdenie, ktoré treba predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu.

"Na konzulárnom oddelení Zastupiteľského úradu SR pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu je potrebné predložiť potvrdenie od miestnej polície o strate alebo odcudzení dokladu, žiadosť o vydanie náhradného dokladu, ktorá sa vyplňuje priamo na zastupiteľskom úrade, a uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu," opísal postup Wäldl.

Upozorňuje, že ak občan nahlásil na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu či cestovného pasu a potom ho našiel, už s ním nemá cestovať. "Údaje o takomto doklade boli vložené do informačného systému, a preto pri každej kontrole sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný," vysvetlil Wäldl.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Trópy treba pri výbere dovolenky s malými deťmi zvážiť
Chystáte sa dovolenkovať v Splite? Na toto si dajte pozor
Pretekajúca voda v byte môže vyjsť v lete obzvlášť draho
Na ceste k moru: Čo vám nesmie chýbať v taške?
Spoznávanie sveta a práca online: Digitálnych nomádov pribúda

Komentáre