Cestovanie

Spoznávanie sveta a práca online: Digitálnych nomádov pribúda

"Nudu v kancelárii neváhajú vymeniť za vzrušujúce zážitky na cestách. Zarábajú si na seba online. "

Katarína Bačová, 28. júna 2016 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Nové technológie a (takmer) celý svet ako na dlani prinášajú nekonečno možností, ako spoznať zemské zákutia bez toho, aby ste zbankrotovali. Digitálni nomádi nečakajú na dva týždne dovolenky, cestujú vždy, keď sa im zažiada. Ich dni však netvoria len radovánky – na zážitky si zarábajú online.

Najprv treba odhodlanie


Ak sa chcete stať digitálnym nomádom, základom je vhodná práca. Príležitosť majú copywriteri, programátori , podnikatelia a ďalší, čo majú profesiu, pri ktorej je jedno, kde sa práve nachádzajú. Či už to bude v kaviarni na Manhattane, na pláži v Taliansku alebo v malom hoteli v Číne. K práci im stačí pripojenie na internet. Svoju prácu si organizujú sami, k čomu je nevyhnutná zodpovednosť a sebadisciplína. Okrem guráže sa vám zídu aj jazykové znalosti či geografický prehľad. Nepodceňujte preto vzdelávanie, na cestách svoje znalosti isto využijete.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


V cudzej krajine nepochybne spoznáte veľa nových tvárí. Rovnako tu môžete stretnúť ďalších digitálnych nomádov. Nájdete sa vďaka množstvu spoločných webových stránok, kde zdieľajú cestovatelia svoje tipy a skúsenosti. Kde prespať, čo navštíviť, alebo kde sa najlepšie pracuje. Nomádi obľubujú coworkingy, kde si môžu svoj pracovný stôl prenajať aj na kratší čas, iní uprednostňujú kaviarne.

Blogovanie je cesta. Ale náročná



Mnohí digitálni nomádi blogujú alebo vlogujú. Kým vám však táto aktivita začne zarábať, chvíľu to trvá. A možno sa to nestane nikdy. Konkurencia je totiž veľká. Slovenke Alexandre Kováčovej sa to podarilo. „Som jediná Slovenka, ktorá sa živí výlučne blogovaním o cestovaní. Praktizuje ho aj mnoho ďalších Slovákov, ale iba ako hobby. Viem to, pretože mám medzi nimi veľa priateľov. Ich hlavným zamestnaním je napríklad webdesign, marketing alebo práca na burze.“ vysvetlila v rozhovore pre TASR.

Idea, ako si ťukáte na laptope pri burácajúcom mori je síce pekná, no zároveň aj dosť zavádzajúca. Uzávierky, termíny a zháňanie klientov vás totiž dobehnú kdekoľvek. Vaša práca musí byť vaším koníčkom a nemali by ste ju brať ako nutné zlo. „Pri svojich cestách dennodenne pracujem, často do neskorej noci. Je to zároveň o náročnom plánovaní,“ dopĺňa Kováčová. Vedieť si rozdeliť čas a odtrhnúť sa od lákadiel destinácie sú podmienkou.

Na archívnej snímke je cestovateľka Alexandra Kováčová zo Sniny. Foto: TASR/Tomáš Doboš


Písať môžete o navštívených krajinách, miestnom jedle, kultúre, alebo radiť čitateľom, ako cestovať čo najlacnejšie. V tomto modeli čerpajú cestovatelia zväčša z vlastných skúseností. Lacné letenky, výhodné ubytovanie sú jedným z kľúčov, ako prežiť život, poletujúc z krajiny do krajiny. Nevyhnutná je schopnosť vykročiť mimo vydupaných turistických trás.

Nič nie je navždy



Digitálne nomádstvo vo väčšine prípadov nie je navždy. Niektorí skončia po pol roku, iní po desiatich. Po čase sa cestovania každý nasýti a prebudia sa iné priority – túžba usadiť sa, prípadne založiť si rodinu. Aj nenávidená rutina môže byť zrazu osviežením. A vaše zážitky vám už nikto nezoberie. Dôležité je, aby sa človek mal kam vrátiť. „Z tých mnohých úchvatných miest, ktoré som doteraz navštívila, som si zatiaľ nevybrala jedno, kde by som dokázala dlhšie žiť.“ uzatvára blogerka.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Navštevuje najvyššie body v Európe. Zdolal ich už 34
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Predstavujeme osobný vozeň radu Aeer
Nezabudnite na lekárničku: Miestne špeciality môžu dovolenkárov zradiť
Štát podporil súkromníkov, ktorí chcú vzdelávať mladých ľudí online

Komentáre