Technológie

Štát podporil súkromníkov, ktorí chcú vzdelávať mladých ľudí online

"Ešte vo februári tohto roku sme vás informovali o projekte Digitálna garáž, ktorú spustil internetový gigant Google ako súčasť svojho rozsiahleho programu “Pomáhame Slovensku rásť”. "

Erik Stríž, 23. júna 2016 11:00
Online vzdelávanie, ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Vraj až štvrtina mladých ľudí si nevie po skončení štúdia nájsť uplatnenie a jedným z dôvodov je ich neznalosť práce s internetom a technológiami. Do boja s touto formou negramotnosti sa púšťajú súkromné firmy a organizácie, ktoré však tentokrát dostali podporu priamo od vlády SR.

Google tvrdí, že v blízkej budúcnosti bude až 90 percent všetkých pracovných pozícií nutne vyžadovať aktívnu znalosť práce s počítačom a s technológiami, čo je v kontraste so súčasnými danosťami mladých ľudí. “Mať znalosť neznamená iba vyhľadávať si pesníčky na YouTube a pozerať si Facebook” tvrdil na tlačovej konferencii v Bratislave Branislav Ondruš, štátny tajomník MPSVR. Záštitu nad projektom prevzal Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorý vyzdvihol Digitálnu garáž a aj ďalšie vzdelávacie projekty, ktoré v mnohom alternujú samotný štát, často efektívnejšie.

Záštitu nad projektom Digitálna Garáž od Google prevzal Peter Pellegrini. Foto: Erik Stríž
Zaujímavosťou je, že ju Google spúšťa Digitálnu garáž práve v deň svojho piateho výročia oficiálneho pôsobenia na Slovensku. Internetový gigant v jeho aktivitách podporili aj MPSVR a Ministerstvo zahraničných vecí SR. Ambície sú vysoké, v Európe chce Google vyškoliť dva milióny ľudí, z toho 10-tisíc na Slovensku.

Celý proces vzdelávania je veľmi jednoduchý. Na stránke digitalnagaraz.sk absolvujete osobnú diagnostiku, vďaka ktorej sa nastavia okruhy, v ktorých sa potrebujete dovzdelávať. Následne na vás čaká maximálne 89 videí, z každého z nich budete robiť krátky kvíz, nazvime to skúškou. Na konci celého kurzu a po absolvovaní finálnej skúšky dostanete certifikát, ktorý sa mnohí zamestnávatelia zaviazali akceptovať ako štandard.

Kurz je aj naďalej celkom bezplatný a aby ste sa do neho zapojili, stačí mať vytvorený profil v niektorej zo služieb od Google (napríklad YouTube alebo Gmail). Neplatíte ani za finálnu skúšku a certifikát.

Digitálna Garáž od Google Foto: Google
Aby sa táto forma vzdelávania rozšírila medzi mladých ľudí, ktorí sú cieľovou skupinou programu, je potrebná podpora od nezávislých organizácií a tiež štátu. Úloha štátu síce zatiaľ nie je celkom zrejmá, podľa Branislava Ondruša však bude “hrdým a aktívnym partnerom” pre Digitálnu garáž. Organizácie Sapie, Junior Achievement, Nexteria, Profesia SK, Electronic Star a AIESEC SK prišli už s konkrétnymi spôsobmi, ako budú podporovať digitálne vzdelávanie na Slovensku. Využijú vlastnú personálnu a sociálnu sieť, pričom od mladých ľudí budú vyžadovať (alebo im aspoň vnúkať) účasť v programe od Google.

Aj napriek tomu, že cieľovou skupinou programu sú študenti stredných a vysokých škôl a absolventi, vzdelávanie je dostupné každému. Za kľúčové atribúty projektu považuje ucelený prehľad, jednotnosť vzdelávania, aby bol online, aby bol zadarmo a v slovenčine. To všetko Digitálna garáž spĺňa už dnes.

Keby ste sa rozhodli byť veľmi proaktívnym študentom, zvládnete celý kurz aj v priebehu jedného dňa. Dĺžka všetkých 89 videí je vraj osem hodín, k nim si však musíte pripočítať čas strávený odpovedaním na otázky. Pokojne si však môžete kurz natiahnuť aj na niekoľko mesiacov, napríklad každé ráno počas cesty do práce v autobuse. Digitálna garáž je totiž kompletne online a dá sa k nej pristupovať z počítača, tabletu aj mobilu.


ODPORÚČAME AJ:
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu
Google Home je technologický míľnik, ľudia si ho pletú s osviežovačom
Zopár tipov, ako používať Gmail efektívnejšie
Počítačový program od Google porazil svetového šampióna v hre go
Študent obral Google o 12.000 dolárov a ich vlastnú doménu
LIKE DŇA: Google Street View v miniverzii

Komentáre