Život

Študent obral Google o 12.000 dolárov a ich vlastnú doménu

"Firma Google za doménu google.com zaplatila 12.000 dolárov. Náhodným kupcom sa študent Sanmay Ved."

Teraz.sk, 2. februára 2016 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Google.com, jedna z najvzácnejších domén na internete, bola omylom predaná za 12 dolárov minulú jeseň.

Firma Google za ňu zaplatila 12.000 dolárov. Náhodným kupcom sa stal bývalý zamestnanec koncernu, študent Sanmay Ved, ktorý našiel 29. septembra v zozname voľných domén práve spomínanú Google.com, informuje portál CNNMoney. Keď doménu kupoval za 12 dolárov cez svoju kreditnú kartu, nikdy si nemyslel, že obchod bude vôbec zrealizovaný.

"Myslel som si, že mi túto platbu zamietnu, ale bol som schopný ukončiť transakciu a z mojej kreditky odišli peniaze," napísal študent na sociálnej sieti. Mladík povedal, že doménu si kúpil zo zvedavosti, chcel skúsiť čo sa stane. "Myslel som si, že ma to v niektorom bode nákupu zastaví, ale chcel som vidieť, ako ďaleko až môžem zájsť," dodal.

Transakcia bola zrealizovaná za približne jednu minútu. V zápätí dostal email od Googlu, ktorý transakciu zrušil.

Google v numerickej verzii


Samotný gigant Google priznal, že Vedovi sa doménu podarilo získať, avšak len na chvíľu. Koncern uviedol, že mladíkovi ponúkli sumu 6006.13 dolárov, čo je slovo Google v numerickej verzii.

Keď sa Google dozvedel, že si mladý Ved nechce peniaze nechať, ale chce ich dať na charitu, zdvojnásobil mu sumu. Ved, ktorý pochádza z Indie, venoval peniaze organizácii, ktorá v Indii prevádzkuje školy pre deti zadarmo.

Google pravidelne platí ľudom, ktorí objavia bezpečnostné a iné problémy samotného koncernu. Spoločnosť tvrdí, že najvyššiu sumu, ktorú zaplatila, bola suma 37.500 dolárov pre jedného bezpečnostného inžiniera mobilných operačných systémov Android.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prokrastinujete? Máme tipy, ako to zastaviť
VIDEO: Herec DiCaprio sa stretol s pápežom: Neuveríte, o čom hovorili
Filip Renč o Líde Baarovej: Urobili sme väčšiu šou, než na čo sme mali
Ďalší bezpečnostný škandál: Väčšina moderných mobilov má závažnú chybu
V. KEREKES: Slovenčina je vraj veľmi sexy, hovoria muži aj ženy

Komentáre