Život

Prokrastinujete? Máme tipy, ako to zastaviť

"Vysokoškoláci prokrastináciu dôverne poznajú. Namiesto učenia sa na skúšky upratujú, varia a pozerajú seriály. "

Katarína Bačová, 31. januára 2016 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Čaká vás niekoľko dôležitých úloh, ktoré treba vykonať s vysokým nasadením. Nájdete si voľný deň a v duchu si sľúbite, že sa do toho konečne pustíte. Keď však ráno vstanete, zrazu sa vynoria iné činnosti, ktoré s radosťou uprednostníte. Kým sa dopracujete až k tomu, aby ste si sadli za počítač, slnko zapadá a vy pomaly prepadáte zúfalstvu. Ešte si však treba pozrieť maily, skontrolovať Facebook...a ďalšie drahocenné minúty, možno aj hodiny, sú fuč. Tento stav dôverne poznajú napríklad študenti pripravujúci sa na skúšky. Utešujú sa myšlienkou možného odkladu termínu alebo sa ubezpečujú, že všetko dokážu stihnúť za kratší čas. Čo s tým?

Slovo prokrastinácia pochádza z latinského pro crastinus, čo znamená na zajtrajšok. Označuje chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr. Na rozdiel od lenivosti je však psychického, nie fyzického pôvodu. Dôsledkom sú pocity viny a neschopnosti. Mnohí prokrastinujúci si svoje počínanie zdôvodňujú tým, že pod tlakom robia lepšie. Čiastočne to môže byť pravda, no často sa stáva, že dotyčný nie je schopný začať a efektívne pracovať ani v čase, keď mu už doslova horí za zadkom. O forme prokrastinácie hovoríme aj v prípade, že sa neviete dokopať k dlhodobejším cieľom. Ak ste si napríklad na Nový rok sľúbili, že začnete chudnúť a hoci už ubehol mesiac, nič ste preto neurobili, máte problém. Pravdepodobne sa bojíte, že zlyháte, alebo sa vám predstava, že sa vzdáte svojho obľúbeného jedla skrátka vôbec nepozdáva.

Techník, ako s prokrastináciou bojovať, je niekoľko:



V prvom rade si ujasnite, čo chcete robiť. Spytovať sa treba hlavne to, či je váš cieľ reálny a máte šancu ho splniť. A či po tom túžite viac vy alebo len podliehate okoliu.

Napíšte si zoznam činností spolu s termínmi. Príčinou nekonečného odkladania úloh je hlavne vzdialený termín, ktorý nás presviedča, že ešte stále máme čas. Preto si úlohu rozdeľte na menšie úkony a presne si stanovte, do kedy majú byť hotové. Vynechajte činnosti, ktoré by ste spravili tak či tak.

Dajte si pauzu. Taliansky študent Francesco Cirillo prišiel už na prelome 80. a 90. rokov s takzvanou Pomodoro (paradajkovou) technikou. Nastavil si kuchynské hodiny (v tvare paradajky) na 25 minút, počas ktorých sa venoval práci. Potom si dal zaslúženú päťminútovú prestávku, aby načerpal nové sily. Postup možno zopakovať tri-štyrikrát, potom si treba dopriať 15-20 minút bez práce.

Odstráňte rušivé elementy. Stôl zaprataný vecami bude vždy odpútavať pozornosť. Prinajmenšom dostanete chuť ho upratať. Obklopte sa preto len tým, čo skutočne potrebujete.

Odmeňujte sa, ale aj trestajte. Za splnený plán voľný večer, za porušenie deň bez Facebooku.

Predstavte si, ako sa budete cítiť, keď úlohu dokončíte. Zasnívajte sa a skúste si vybaviť pocity, keď budete v náručí svojej platonickej lásky, čo budete robiť s peniazmi, čo vám zostanú po zaplatení účtov, či vašu spokojnosť po zložení náročnej skúšky.

Požiadajte o pomoc. Druhý človek môže byť skvelou podporou. Nezradíte predsa priateľa. Alebo sa so svojím cieľom verejne pochváľte. Predstava verejnej hanby vás môže nakopnúť, aby ste sa konečne chopili činu. Ak máte pocit, že vaše prokrastinovanie prekračuje medze, obráťte sa na psychológa.

Zdroje: unstuck.com
,pomodorotechnique.com , wikipedia

ODPORÚČAME AJ:
VEDCI: Telemedicína môže zachraňovať ľudské životy
Figúrky poskakúce po displeji tabletu, aj to je budúcnosť hračiek
Kino novinky týždňa: Čiperné veveričky Alvin a Chipmunkovia sú späť
V novinke Muzikál aneb Cesty ke štěstí hviezdi aj český Justin Bieber

Komentáre