Cestovanie

Navštevuje najvyššie body v Európe. Zdolal ich už 34

"Od ľahkého „výstupu“ v Holandsku, cez Monako, kde sa dá cesta skrátiť výťahom, až po náš Gerlachovský štít. "

Katarína Bačová, 9. júna 2016 12:00
Na snímke Branislav Štefánik na výprave na najvyššom bode Grécka. Foto: Branislav Štefánik
Branislav Štefánik má netradičnú záľubu. Rozhodol sa precestovať všetky najvyššie body európskych štátov. Do zbierky mu chýba už len 14 vrcholov.

Zdolávanie európskych výšok je peknou ideou. Štefánik si však musel najprv zodpovedať základnú otázku - kde vlastne ležia hranice Európy? Názory geografov sa líšia, za svoje teda prijal tie európske. Počet štátov sa zúžil na číslo 48.

Na snímke Branislav Štefánik na výprave v pohorí Dinare v Chorvátsku. Najvyšší vrch Dinara má 1831 m.n.m. Foto: Branislav Štefánik


Príprava na výpravu štartuje už doma. „Pri niektorých krajinách je vôbec dopátrať sa, ktorý je najvyšší vrchol alebo bod, celkom zložité,“ hovorí Štefánik. Dilemu prinášajú aj štáty, ktoré majú svoje výšavy na územiach mimo Európy. Dánske Grónsko sa rozhodol z objektívnych príčin ignorovať. Španielske vrcholy zdolal oba. Pico del Teide na Kanárskych ostrovoch zhodnotil ako „nádherný masív“ a ako hovorí, „oplatí sa tam ísť“. Európske pohorie Sierra Nevada bolo jeho poslednou zastávkou, vystihol však „drsné počasie“.

Na snímke cestovateľ Branislav Štefánik na konferencii Expedície 2016. Foto: webmagazin.sk/Katarína Bačová


Nie všetky expedície sú úspešné. Na najvyšší vrchol Bosny a Hercegoviny s názvom Maglić napriek 11-hodinovej ceste prvý raz neprišli. Nedostatok dôveryhodných máp a sneh spôsobili, že stratili značku a vydali sa podľa vlastného uváženia. „Nechali sme sa zlákať stopami, ktoré sme pokladali za ľudské. Až po čase sme zistili, že to boli medvedie stopy...“ spomína Štefánik. Štvornohý priateľ sprevádzal cestovateľa aj pri výstupe na srbský Midžur. V zlom počasí pes usmerňoval výpravu, a tak bol tento vrch zdolaný.

Hmla na vrchole Midžur v Srbsku. Na snímke Branislav Štefánik so svojimi spoločníkmi. Foto: Branislav Štefánik


Vo Vatikáne bolo dostupných vyšších bodov viac. Niektoré knihy označujú za najvyššiu Kupolu na Námestí svätého Petra. Tú však vytvoril človek. Branislav Štefánik preto navštívil letné sídlo pápeža. Vatikánske vŕšky sa nachádzajú v ich záhradách. Na prehliadku si musíte dopredu zarezervovať lístok a môžete ju absolvovať len so sprievodkyňou. Trasa však cieľ Štefánika nezahŕňala. „V rámci prehliadky treba vystriehnuť moment, keď sa sprievodkyňa nepozerá, odbehnúť na ten kopec, rýchlo sa odfotiť a bleskovo sa vrátiť k skupine.“ ponúka návod, ako si ho predsa pozrieť. Fotka samospúšťou a kvapka adrenalínu sa budú s Vatikánom navždy spájať.

Na Malte najvyššiemu bodu veľkú pozornosť nevenujú. „Tak trošku to tam vyzeralo ako na smetisku s drevenou búdou,“ vykresľuje situáciu cestovateľ. Podobne to je aj v Lotyšsku. Drevenú rozhľadňu nahradila kopa kameňov.

Branislav Štefánik s rodinou pri najvyššom bode Maďarska. Foto: Branislav Štefánik


Od roku 1990, kedy „vyliezol“ na vrchol San Marina – Monte Titano – mu pribudlo do knihy zážitkov už 34 európskych štítov. Od ľahkého „výstupu“ v Holandsku, cez Monako, kde sa dá cesta skrátiť výťahom, až po náš Gerlachovský štít. Svoje nadšenie zdieľa aj s rodinou, ktorá ho neraz na cestách sprevádza.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Islandom pešo a sám. Od Grónskeho mora prešiel až k Atlantiku
Plánujete návštevu Berlína? Tu je niekoľko tipov
Kyjatice lákajú históriou, starobylým kostolom i nádhernou prírodou
VIDEO: Pred dovolenkou si vyhotovte kópie dokladov

Komentáre