Cestovanie

Rok 2021 sa stal Medzinárodným rokom jaskýň a krasu

"Na Slovensku je zdokumentovaných viac než 7500 jaskýň a priepastí. Demänovský jaskynný systém je s dĺžkou 43 kilometrov najdlhším v Karpatoch."

TASR/Webmagazin.sk, 26. januára 2021 13:06
Na snímke priestory Demänovskej ľadovej jaskyne slobody v Nízkych Tatrách. Foto: TASR Andrej Galica

Rok 2021 sa stal Medzinárodným rokom jaskýň a krasu. Vyhlásila ho Medzinárodná speleologická únia (UIS) s vedomím UNESCO. Slovensko tento rok oslávi viacerými aktivitami a podujatiami. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Anna Weissová.

Rok jaskýň a krasu sa podľa Weissovej v SR spája s rozličnými výročiami. V tomto roku uplynie 100 rokov od objavenia Demänovskej jaskyne slobody a 150 rokov od prvého speleoarcheologického výskumu na území Slovenska, ktorý sa uskutočnil v Liskovskej jaskyni. Weissová priblížila, že ŠOP plánuje viacero podujatí. Pôjde napríklad o inauguráciu pamätnej mince či poštovej známky, sériu reportáži z jaskýň, prednášky, tematické kurzy pre verejnosť, jaskyniarske leto pre deti a mládež či vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou.

"Na Slovensku kras zaberá 2700 kilometrov štvorcových, čo je asi 5,5 percenta územia. V súčasnosti je na Slovensku zdokumentovaných viac než 7500 jaskýň a priepastí. Demänovský jaskynný systém je s dĺžkou 43 kilometrov najdlhším v Karpatoch," poznamenala Weissová.
Na snímke priestory Demänovskej ľadovej jaskyne slobody v Nízkych Tatrách. Foto: TASR Andrej Galica

UIS združuje jednotlivé organizácie, ktoré sa venujú výskumu, objavovaniu a ochrane jaskýň a krasu. Slovensko bude svojimi aktivitami zastupovať ŠOP SR – Správa slovenských jaskýň, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva a Slovenská speleologická spoločnosť.

"Všetky zúčastnené organizácie z 54 krajín sveta pri tejto príležitosti pripravujú rozličné podujatia s cieľom predstavenia fenoménu krasu a jaskýň, ich významu, ohrození a zvýšenia environmentálneho povedomia širokej verejnosti v duchu hesla 'Poznávať, rozumieť, chrániť'," uviedla Weissová.

Komentáre