Cestovanie

Pred odchodom na dovolenku si riadne zabezpečte domácnosť

"Stiahnuté žalúzie, tma za oknami či preplnená poštová schránka sú najčastejšie signály, ktoré zlodejov informujú, že nikto nie je doma. "

Webmagazin.sk/TASR, 12. júna 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Zadné brány záhrady, brány zo strany ulice, vchodové dvere, okná a terasové dvere - to sú najkritickejšie miesta, ktoré vykrádači bytov a domov najčastejšie využívajú, aby v neprítomnosti majiteľov vnikli do domácnosti a "vyčistili" ju. Groupama Garancia poisťovňa, a. s., pobočka poisťovne z iného členského štátu, zozbierala najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťajú majitelia rodinných domov pred odchodom na dovolenku.

Z jej štatistík vyplýva, že počas dovoleniek, sviatkov a predĺžených víkendov vzrastá počet vlámačiek. V týchto obdobiach rodinné domy zostávajú prázdne, pričom mnohí ľudia na to nevedomky ešte aj upozorňujú. Stiahnuté žalúzie, tma za oknami či preplnená poštová schránka sú najčastejšie signály, ktoré zlodejov informujú, že nikto nie je doma. Približne tri percentá z nahlásených poistných udalostí z poistenia nehnuteľností a domácností predstavujú krádeže vlámaním a lúpeže.

"Ľudia sú presvedčení, že keď si kúpia bezpečnostné dvere, dajú na okná mrežu a uzatvoria poistenie, nič ich nemôže prekvapiť. Mali by však venovať pozornosť aj iným okolnostiam, ktoré môžu vlamačom uľahčiť cestu do domu. Nemali by zabúdať na to, že ak napríklad zámok na vchodových dverách nezodpovedá ochranným kritériám stanoveným v poistných podmienkach, môže sa stať, že im poisťovňa neuhradí škody, alebo len čiastočne," hovorí riaditeľ Groupama Garancie Tomáš Kalivoda.

Aj keď konštrukcia záhradnej bránky z hľadiska ochrany domu pred vlámaním nezohráva kľúčovú úlohu, keďže nechráni uzatvorený objekt, majitelia by jej mali venovať pozornosť. A to aj napriek tomu, že poisťovne pri poistnej udalosti neskúmajú jej bezpečnostnú úroveň. Brána však pre zlodejov predstavuje najjednoduchšiu cestu, ako vniknúť na pozemok a skryť sa pred očami verejnosti. Získavajú tým nerušený priestor a dostatok času na to, aby prekonali ostatné prekážky. Preto je rozumné mať namontovanú kvalitnú vstupnú bránu do objektu domu.

Okná a dvere sú dôležité


Najdôležitejšiu rolu pri ochrane rodinného domu zohrávajú vchodové dvere. Ľudia by nemali ľutovať peniaze na to, aby boli vyrobené z kvalitných materiálov a vybavené bezpečnostným zámkom a viacerými istiacimi prvkami. Mali by myslieť na to, že súčasťou vchodových dverí je aj zárubňa, ktorá musí byť tiež pevná a odolná. Najkritickejším bodom na dverách je zámok. Vložky cylindrických zámkov sa dajú ľahko zlomiť, preto je potrebné namontovať ich tak, aby neprečnievali cez rovinu štítku. Vlamači ich v takom prípade nemajú začo uchytiť a prelomiť.

Častou chybou, ktorej sa ľudia dopúšťajú pri odchode na dovolenku, je podľa Kalivodu, že nechávajú okná otvorené na "vetračku". Poskytujú tak zlodejom najpohodlnejší spôsob vniknutia do domu. Vlamači sa vo väčšine prípadov dostávajú dnu cez vyklopené vetracie okná kúpeľní a WC, ktoré, aj keď sú malé, poskytujú po uvoľnení okenného krídla dostatočný priestor na to, aby sa cez ne pretiahol dospelý človek. Výnimkou nemusí byť vlámanie sa do domu aj cez strešné okno.

Okrem bezpečnostných opatrení treba pred opustením domu na dlhšie obdobie dodržať zásady, ktoré zlodejom neumožnia identifikovať, že dom je prázdny. Pred odchodom na dovolenku treba vytiahnuť všetky rolety a žalúzie. Ak sú nonstop zatiahnuté počas niekoľkých dní aj nocí, je to jasný signál, že nikto nie je doma. Hlavne na dedinách býva zvykom nechávať kľúče pod rohožkou, v črepníku či pod kameňom. Tieto miesta veľmi dobre poznajú aj zlodeji. Je lepšie zveriť kľúče do starostlivosti niekoho z rodiny alebo spoľahlivému susedovi.

"Nie je na škodu požiadať priateľa alebo príbuzného o pravidelnú kontrolu poštovej schránky a sledovanie príbytku. Pravidelné vetranie miestností či polievanie kvetov zlodejov zvyčajne odradí. Dobrým pomocníkom sú aj spínacie elektronické zariadenia, ktoré umožňujú načasovať automatické rozsvecovanie svetiel v miestnostiach," radí Kalivoda.

ODPORÚČAME AJ:
Najlepšou reštauráciou sveta je El Celler de Can Roca v Španielsku
Zaľúbenci sú sklamaní: V Paríži si už lásku nezamknete
VIRTANEN: Bez novinárov sa svet o osude ľudí vo vojnách nedozvie
Manuál pre cestovanie s deťmi: Ako všetko naplánovať a nič nezabudnúť

Komentáre