Cestovanie

Zaľúbenci sú sklamaní: V Paríži si už lásku nezamknete

"Zámky lásky s menami zaľúbencov, uzamknuté na obe ozdobné zábradlia mosta, sú všeobecne považované za prvok, ktorý hyzdí Pont des Arts, jeden z najmalebnejších mostov Paríža."

TASR, 3. júna 2015 10:00
Na archívnej snímke z 16. apríla 2014 nevesta so ženíchom oddychujú na parížskom moste Pont des Arts (Most umení). Foto: TASR/AP
Zo známeho parížskeho mosta Pont des Arts (Most umení) začali odstraňovať zábradlia ovešané visiacimi zámkami, ktoré tam zanechali zamilované páry na znak večnosti svojej lásky.

Rozhodla o tom parížska radnica v obave, že by sa pod ťarchou zámok mohla zrútiť časť zábradlia a zraniť niekoho z okoloidúcich či spadnúť na lode plaviace sa po Seine.

Ako informovali francúzske médiá, most bude pre verejnosť uzavretý celý týždeň, počas ktorého ozdobné kované zábradlia budú odstránené a nahradené najprv drevenými panelmi so street-artom. Na jeseň je naplánovaná montáž plexisklových tabúľ. Uviedol to námestník parížskej primátorky Bruno Julliard, ktorý sa v tejto kauze výrazne angažoval a presadzoval odstránenie 45 ton kovových zámok.

Zámky lásky s menami zaľúbencov, uzamknuté na obe ozdobné zábradlia mosta, sú všeobecne považované za prvok, ktorý hyzdí Pont des Arts, jeden z najmalebnejších mostov Paríža, poskytujúci výhľad na najznámejšiu pamiatku mesta - Eiffelovu vežu.
Na archívnej snímke z 9. apríla 2014 zámky lásky na parížskom moste Pont des Arts (Most umení). Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach sa od dnešného rána objavujú fotografie zachytávajúce odstraňovanie zábradlí pomocou žeriava a ich odvoz nákladnými autami.

V blízkosti pre verejnosť uzavretého mosta sa zišlo mnoho zvedavcov vrátane turistov, ktorí o zmene nevedeli a chceli si zámkou spečatiť svoju lásku.
"Je to hlúpe a je to aj škoda," uviedol 57-ročný Jean, ktorý pricestoval do Paríža z Marseille so svojou partnerkou Marion. "Bol to pekný symbol - môcť zámkou spečatiť lásku na tomto moste, v Paríži, ktorý je mestom zamilovaných," vysvetlil.

O 20 rokov mladší pár - Alexandra a Gautier - však nechápe nesúhlas ľudí s rozhodnutím parížskej radnice. "My si lásku prejavujeme každý deň a robíme si selfie. Nepotrebujeme visiace zámky," vysvetlili. "Zámka nie je zárukou večnej lásky," uviedol Gautier.
Žena si prezerá pripevnenie zámok na výplni zábradlia na Moste umenia (Pont des Arts) v Paríži. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Turistický sprievodca Vincent Jouaneau pre webovú stránku týždenníka Le Point uviedol, že turisti sa návštevy mosta Pont des Arts budú dožadovať. "V najbližších dňoch ich zavediem na Pont Neuf (Nový most - napriek názvu najstarší dochovaný most v Paríži), aby tam dali svoje zámky lásky k soche Henricha IV.," žartoval.

S týmto náhradným scenárom počíta aj parížska radnica, ktorá vyšle hliadky mestskej polície aj na most Pont de l'Archeveché (Arcibiskupský most) za katedrálou Notre-Dame, ktorý spája východný cíp ostrova Cité (4. obvod) a 5. obvod na ľavom brehu Seiny a je ďalším obľúbeným cieľom zamilovaných. Radnica okrem toho odporúča zvoliť si iné dôkazy lásky - napríklad snímky selfie.

ODPORÚČAME AJ:
Viete ako naozaj vyzeral William Shakespeare? Budete prekvapení
VIRTANEN: Bez novinárov sa svet o osude ľudí vo vojnách nedozvie
Záhada: Zapríčinili pád Veľkonočného ostrova Európania?
Na cestovanie už viac nepotrebujete peniaze

Komentáre