Cestovanie

Na cestovanie už viac nepotrebujete peniaze

"Túžite cestovať po svete, ale nemáte na to finančné prostriedky? Cestovať sa dá aj lacno. Webmagazín vám poradí ako. "

Tomáš Kušnír, 21. apríla 2015 7:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Couchsurfing


Prespávanie na gauči u kamaráta je bežnou vecou. Vedeli by ste si predstaviť, že by ste nocovali v byte cudzieho človeka? Môže to znieť akokoľvek zvláštne, ale couchsurfing sa v posledných rokoch teší veľkej obľube. Najviac ho využívajú mladí ľudia. Stačí sa zaregistrovať na tejto stránke a podľa vašich požiadaviek si môžete vyhľadať osobu, ktorá vám poskytne svoj gauč.

Stopovanie


Najlepšou cestou, ako sa dostať z bodu A do bodu B je stopovanie. Milióny ľudí tak precestovali svet. Určite na takúto cestu nechoďte osamote. Na tom nie je nič dobrodružné, skôr nebezpečné. Ak ste flexibilný a okrem toho radi komunikujete s novými ľuďmi, mali by ste to vyskúšať. Aj na väčšie vzdialenosti ako z jedného mesta do druhého. Pri stopovaní nebude núdza o zážitky. Nikdy neviete, kto vám zastaví. Môže aj zmeniť váš život.

Dobrovoľníctvo


Ďalšou možnosťou, ako lacno cestovať je vyskúšať dobrovoľníctvo. Nemusíte ísť hneď do Afriky. Je veľa štátov, ktoré prijímajú dobrovoľníkov z celého sveta. Zabezpečia vám stravu a ubytovanie a dajú vám nejaké úlohy, ktoré budete musieť plniť. Danú krajinu spoznáte z úplne iného uhla, než keby ste bývali v hotelovej izbe. Okrem toho, že si odškrtnete ďalší štát, ktorý ste navštívili, pomôžete niekomu inému. Informácie o dobrovoľníctve môžete nájsť aj tu.

Vymeňte sa


Ak chcete cestovať lacno, musíte pre to niečo obetovať a nebáť sa riskovať. Jednu z najdrahších položiek vo výdavkoch na cestovanie tvorí ubytovanie. Hotely sú drahé a keď už idete na tú dovolenku, je samozrejmé, že nechcete bývať v hnusnej chatrči. Čo s tým? Navštívte stránku, kde si môžete s niekým vymeniť bývanie. Znie to desivo? Neobávajte sa. Má to už dlhoročnú tradíciu a je to bezpečné. Zvolíte si lokalitu, nájdete si človeka, ktorému prenecháte svoj príbytok a pôjdete do toho, v ktorom býva on.

Pracovne


Vyššie spomínané možnosti, ako cestovať takmer zadarmo, sú krátkodobé záležitosti. Nemôžete spať na cudzom gauči dva mesiace. Ak túžite po dlhšom čase v cudzine, skúste to cez prácu. V dnešnom otvorenom svete nie sú žiadne prekážky. Môžete niekoho opatrovať, zberať ovocie, pracovať v sklade. Sú však aj šikovnejší jedinci, ktorí si dokážu nájsť naozaj dobré povolanie. Ďalšou výhodou je to, že vám to pekne skrášli životopis. Skúsenosti z cudziny zaujmú každého zamestnávateľa.

ODPORÚČAME AJ:
Skvelé zážitky môžete získať aj počas trávenia chvíľ na internete
Poznáte Slovensko? Ponúka krásy, ktoré inde nenájdete
Zamrznuté Niagarské vodopády sú veľkolepým dielom prírody
VSTUP ZAKÁZANÝ: Utajené podzemie pod Slavínom
Päť tipov, ako prepašovať sex na rodinnú dovolenku

Komentáre