Cestovanie

Poznáte Slovensko? Ponúka krásy, ktoré inde nenájdete

"Možno ste ani len netušili, ale na Slovensku máme až deväť krásnych Unesco kultúrno-historických pamiatok, kam sa rozhodne oplatí ísť."

Matej Martinček, 20. marca 2015 9:00
Banská Štiavnica Foto: http://www.banskastiavnica.sk/index.html
Krásne pamiatky a mnoho histórie. Niekedy si ani neuvedomujeme, koľko krásy máme na Slovensku.

Spišský hrad


Prvá zmienka o tomto hrade sa napísala už pred päť tisíc rokov pred našim letopočtom, ale reálne sa začal osídľovať a stavať okolo 11. storočia len pre to, aby boli obyvatelia ochránení voči nájazdom rôznych iných národov. Na území krásneho hradu sa nachádza mnoho vykopávok a iných zaujímavostí. Samozrejme medzi krásy Spiša patrí aj Spišské podhradie, ktoré patrí do zoznamu Unesco na Slovensku.



Vlkolínec


Krásna podhorská osada v Žilinskom kraji, plná dreveníc, ktoré predstavujú nádhernú históriu stredovekej osady. Pôvodná zmienka o tejto osade sa píše medzi druhou polovicou 14. a prvou polovicou 15. storočia.



Banská Štiavnica


História a tradícia, ktorú je možné cítiť už pri vstupe do banského mesta, kde doteraz ťažia drahé kovy v podobe zlata, dýcha odvšadiaľ. Možno ani len netušíte, že pod strediskom Salamandra, ktoré lyžiari pri návšteve Banskej Štiavnice neobídu, sa nachádza jedna z mnohých štiavnických baní.



Bardejov


Bardejov je okresné mesto v Prešovskom kraji. Nachádza sa na severovýchode Slovenska v regióne Šariš. Toto historické a kúpeľné mesto je pre svoje zachovalé stredoveké centrum od roku 2000 zapísané medzi lokality Svetového dedičstva UNESCO.



Silická ľadnica


Vznikla pred 2000 rokmi po prepadnutí stropu staršieho podzemného dómu. Vstup do priepasti je v nadmorskej výške 503 m. n. m. Určite sa sem vyberte.



Levoča


Spišská LEVOČA sa po prvý raz spomína v listine z roku 1249 pod názvom Leucha. Osada prosperujúca z výhodnej polohy na obchodnej ceste Via Magna (Veľká cesta) sa rýchlo rozrástla na mesto s viacerými výsadami. Za krátky čas sa Levoča stala hlavným centrom nemeckej kolonizácie na Spiši a v roku 1271 ju dokonca povýšili na hlavné mesto Spoločenstva spišských Sasov. Ďalší vývoj však smeroval k oslabovaniu vplyvu spoločenstva, čo napokon v roku 1323 viedlo k vyhláseniu Levoče za slobodné kráľovské mesto.



Drevené kostoly v slovenskej časti Karpát


Drevené kostoly sú po celom Slovensku, avšak len málo z nich sa zapísalo do pamiatok Unesco. Poznáme dva románske katolícke kostoly, tri protestantské a tri grécke ortodoxné kostoly postavené v 16. a 18. storočí. Počas návštevy týchto kostolov je možné sa stretnúť s latinskou a byzantskou kultúrou.



ODPORÚČAME AJ:


NETRADIČNÉ SLUŽBY: Neuveríte, za čo všetko sú ľudia ochotní platiť
Sedem najhorších povolaní na svete
EMOCIONÁLNE JEDENIE: Zlozvyk, ktorého by ste sa mali zbaviť
Sedem druhov rodičov, ktorých každý nenávidí
Aj vaše dieťa miluje zrkadlá? Zistili sme prečo

Komentáre