Život

EMOCIONÁLNE JEDENIE: Zlozvyk, ktorého by ste sa mali zbaviť

"Ste v strese a upokojíte sa až keď si dáte keksík? Začnete jesť oriešky a neviete prestať? Tak máte problém s názvom emocionálne jedenie. "

Zuzana Onufer, 22. februára 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský
Každý by mal jesť len toľko, koľko potrebuje. To sa ľahko povie, ale horšie plní. Veľa ľudí neuspokojuje jedlom len svoje fyzické potreby, ale aj emocionálne. Ak pravidelne utápate svoj žiaľ vo vrecku s čipsami, tieto rady vám pomôžu, ako zastaviť svoje nezmyselné prejedanie.

Zistite prečo to robíte


Niekto sa od rána teší na to, že si dá po hektickom dni plnú misku zmrzliny, pretože jedlo je jeho jedinou radosťou. Radou, ako sa toho zbaviť je, že si nájdete iné potešenie, napríklad sa môžete tešiť, že si pozriete dobrý film alebo si zájdete na koncert. Veľa ľudí rieši sladkosťami aj nahromadený stres, žiaľ alebo iné problémy. Faktom ale je, že zjedením celej bonboniéry sa vaše problémy nevyriešia.

Jedzte vyvážene


Nemá zmysel, ak v rámci snahy o zníženie hmotnosti jete len nízko kalorické jedlá, pretože hlad vás vždy doženie. Vyhladovaný si potom v zatemnení mysle kúpite čokoládovú tyčinku z automatu a vaše celodenné snaženie vyšlo nazmar. Ľudia siahajú po nezdravých potravinách najčastejšie preto, že im chýbajú bielkoviny, vláknina a zdravé tuky. Proteíny totiž zasýtia, malé množstvo tuku odosiela mozgu signály šťastia a vláknina udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Jedzte zdravo, ale zároveň výživne a nebudete mať nutkanie dopovať sa sladkosťami.

Nastavte si časovač


Ak máte chuť niečo zjesť, ale myslíte si, že je to len pocitové, skúste vyčkať 10 minút, zatiaľ si vybavte e-maily alebo zložte bielizeň. Ak aj potom pociťujete hlad, tak si niečo dajte, ale veľa krát to odznie. Podobne pri obede. Výskumy ukazujú, že zvyčajne trvá 20 minút, než žalúdok vyšle mozgu signál, že už je plný. Takže pridajte si jedlo až potom, ako tých pár minút počkáte.

Nerobte si zásoby


Čo oko nevidí, srdce nebolí. Inak povedané, ak máte doma skrinku plnú sladkostí, láka vás to otvoriť ju vždy, keď okolo nej prejdete. Ak doma nič nemáte, tak skôr odoláte svojej závislosti. Dôležitou zásadou je, nechodiť do obchodu nalačno. Vtedy máte tendenciu nakupovať živelne, hnaný túžbou okamžite sa najesť a skôr ako vyjdete z obchodu už máte v sebe nejakú maškrtu. Ak si bez sladkostí neviete predstaviť život, skúste si kúpiť samostatne zabalené luxusné pralinky alebo maličké sušienky, z ktorých si dáte vždy len jeden kus napríklad ku káve.

Zahrajte sa so psom


Ak vám sladkosti slúžia na zlepšenie nálady, vymeňte ich za svojho psa. Zoberte ho von vyvenčiť a budete sa cítiť rovnako dobre. Viaceré štúdie dokázali, že interakcia so štvornohým kamarátom uvoľňuje oxytocín, čo je hormón, ktorý zlepšuje náladu. Ak nemáte domáceho maznáčika, zájdite si s kamarátkou na masáž alebo si urobte výlet do prírody počas slnečného dna. Vitamín D totiž tiež zlepšuje náladu.

Nedajte sa strhnúť davom


Ste u svojich priateľov na party, kde sa stoly prehýbajú pod množstvom jedla. Všetci sa príjemne bavia, konverzujú a neustále niečo zobkajú. Je ťažké tomu odolať a nepridať sa k nim, aj keď sa cítite plný. Spoločné pojedanie je prirodzenou formou socializácie alebo spoluúčasti. Ak ste odhodlaný čeliť tomuto emocionálnemu jedeniu, dajte si napríklad šálku čaju a verte, že tým neostanete na okraji spoločnosti.
Zdroj: fitbie.com, psychologytoday.com

ODPORÚČAME AJ:
Sedem druhov rodičov, ktorých každý nenávidí
Desať vecí, ktoré nikdy nesmiete povedať žene
Osem zlozvykov, ktoré vyvolávajú stres
Aj vaše dieťa miluje zrkadlá? Zistili sme prečo
Zvládnite pracovný pohovor bez stresu. Poradíme vám ako

Komentáre