Život

Osem zlozvykov, ktoré vyvolávajú stres

"Srdce nám bije ako o závod, dlane sa potia a cítime obrovskú paniku. Každý z nás to určite aspoň raz zažil."

Zuzana Onufer, 12. februára 2015 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - - Martin Baumann
Stres má množstvo negatívnych účinkov nielen na našu psychiku, ale aj fyzické zdravie. Kým niekedy prichádzajú stresové situácie náhle a nečakane, veľakrát si za ne môžeme sami. Ako sa tomu vyhnúť? Zisťoval portál popsugar.com.

Príliš veľa kofeínu


Nie je potrebné sa svojej kofeínovej závislosti radikálne vzdávať, ale rozhodne by ste jeho denný prísun mali obmedziť. Príliš veľa kofeínu vás zbytočne namáha a vy ste na konci dňa nervózni a vyčerpaní.

Dusenie problémov v sebe


Posedieť si s priateľmi a ponadávať si na šéfa, kolegov alebo manžela je presne to, čo potrebujete. Vyventilovanie aktuálnych problémov je najlepší spôsob ako sa zbaviť stresu. Ten spôsobuje práve dusenie nahromadených trápení vo svojom vnútri, ktoré sa nám tak zdajú ako neprekonateľné.

Posadnutí vecami, ktoré nemôžeme zmeniť


Svetový mier alebo výmena nesympatického šéfa sú veci, ktoré nie je vo vašich silách zmeniť. Snažte sa nimi príliš nezaoberať a netrápiť, ale berte ich ako fakt. Naopak, presmerujte svoju energiu na veci, ktoré zmeniť idú, ako je napríklad výmena nudnej práce za inú alebo presťahovanie sa do krajšieho bytu.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Zavalení prácou


Niekedy máme pocit, že práce je príliš veľa a času málo. Prípadne si na seba navalíme toľko roboty, ktorú nie sme schopní za danú pracovnú dobu zvládnuť. Kľúčové je robiť veci postupne, začať tými, pri ktorých nám najviac horí termín a úlohy, ktoré počkajú si odložiť.

Nedostatok spánku


Nevyspatý človek sa ľahšie dostane do stresových situácií, pretože nemá dostatok energie, aby zvládal bežný pracovný deň. Navyše spánkový deficit spôsobuje, že sme podráždení a zle reagujeme na kolegov alebo priateľov, čo nás neskôr môže mrzieť.

Nekonečné analýzy


Niekedy trávime príliš veľa času tým, že donekonečna analyzujeme, že som napríklad dnes na porade povedal niečo zle alebo som mal povedať niečo inak alebo, že som tým niekoho urazil a že určite mi to zmarilo moje šance na povýšenie. Dostávame sa tým do stresu, pričom jediný, kto sa tým zaoberá ste vy a nikto iný si vašu podľa vás nevhodnú poznámku nevšimol. Nehľadajte problémy, kde nie sú alebo si ich priamo nevytvárajte.

Nedostatok pohybu


Predchádzajte stresu cvičením alebo behaním. Je to perfektný spôsob, ako dostať von endorfíny a získať dobrý pocit a motiváciu. Dokonca existujú aj rôzne antistresové cvičenia pred spaním, ktoré pomáhajú dobrému spánku.

Spoľahnem sa len sám na seba


Mnoho ľudí má presvedčenie, že ak chcem niečo urobiť dobre, musím to urobiť sám. S takouto mentalitou si stresové situácie priam privolávame, pretože sa sami zavalíme prácou, ktorú by mohli pokojne za nás urobiť iní. Ak ste vo vedúcej pozícii, obklopte sa ľuďmi, ktorým dôverujete a delegujte na nich časť úloh. Ak ste bežný zamestnanec a niečo nestíhate, nebojte sa požiadať o pomoc kolegov, veď nabudúce určite radi pomôžete aj vy im.

ODPORÚČAME AJ:
Aj vaše dieťa miluje zrkadlá? Zistili sme prečo
Desať vecí, ktorými zaručene skazíte Valentína
Zvládnite pracovný pohovor bez stresu. Poradíme vám ako
Vybralo si vaše dieťa toho pravého? Osem znakov ako to zistiť
Desať motivačných viet, bez ktorých sa cez skúškové nezaobídete

Komentáre