Cestovanie

Plánujete návštevu Berlína? Tu je niekoľko tipov

"Hlavné mesto Nemecka síce nemá prívlastok mesta, ktoré nikdy nespí, ale nudiť by ste sa v ňom nemali. "

Tomáš Kušnír, 5. júna 2016 15:00
Na snímke Brandenburská brána - symbol zjednotenia Berlína. Foto: Tomáš Kušnír
Berlín patrí k najväčším európskym mestám. Okrem zaujímavej histórie ponúka všetko, čo k veľkomestu patrí. Bohatý nočný život, modernú architektúru a nenahraditeľnú atmosféru. Životný štandard je tu naozaj vysoký a mnohé mesta by si od Berlína mohli brať príklad.
Zvyšok Berlínskeho múru v časti East Side Gallery. Foto: Tomáš Kušnír

Hlavné mesto Nemecka má veľmi dobrú infraštruktúru. Jazdia tu mestské rýchlodráhy S-Bahn, metro, električky aj autobusy. Pre najvýhodnejšie cestovanie sa najviac oplatí celodenný lístok, ktorý však neplatí 24 hodín, ale iba do tretej hodiny ráno. Ak sa teda budete vracať z nočného žúru, označte si nový lístok. Mnoho Berlínčanov sa prepravuje bezplatne. Ako je to možné? Stačí im bicykel. Cyklistická doprava je tu naozaj rozvinutá. Dajte si pozor, či nekráčate po cyklistickom chodníku, pretože sú prepojené s chodníkmi pre chodcov.
Námestie Alexanderplatz v Berlíne. Foto: Tomáš Kušnír

Aké pamiatky stojí za to vidieť? Webmagazín pre vás pripravil trasu, ktorá sa naozaj oplatí. Poznávací zájazd môžete začať pri East Side Gallery, čo je najdlhší zvyšok Berlínskeho múru. Nenechajte sa poblázniť atraktívnymi suvenírmi. Kúsky múru si môžete kúpiť aj v iných častiach metropoly a za lacnejšiu sumu. Ak ste si múr, ktorý od seba oddeľoval Východný a Západny Berlín, dostatočne obzreli, môžete sa presunúť mestskou dopravou na Alexanderplatz.

Bývalé východné centrum mesta Alexanderplatz patrí k najväčším námestiam v Berlíne. Nachádza sa tu známa televízna veža Fernsehturm. Odtiaľ môžete ísť pešo, pretože pamiatky od seba nie sú až tak veľmi vzdialené. Za jedno popoludnie ich všetky stihnete. Ako správni turisti by ste sa mali odfotiť pred Berlínskou katedrálou. O trochu ďalej je budova Štátnej opery, Národná galérie a múzeum NDR.
Na snímke Národná galéria v Berlíne. Foto: Tomáš Kušnír

Na snímke Berlínska katedrála. Foto: Tomáš Kušnír

Väčšina turistov chce vidieť dve pamiatky – Brandenburskú bránu a budovu Ríšskeho snemu. Dostanete sa k nim svetoznámou triedou Unter den Linden, ktorá nesie meno podľa lipových stromov v strede cesty.

Prechádzku pod lipami máte za sebou a nachádzate sa pri najvýznamnejšom symbole Berlína. Brandenburská brána symbolizuje rozdelenie a zjednotenie hlavného mesta Nemecka. Pôvodne ňou mohol prechádzať iba nemecký cisár. Neďaleko spomínanej Brandenburskej brány je tiež Pomník zavraždeným Židom Európy. V prvom roku ho videlo viac ako 3,5 milióna návštevníkov. V blízkosti Brandenburskej brány je aj budova Reichstagu – sídla nemeckého parlamentu.
Na snímke budova Ríšskeho snemu. Foto: Tomáš Kušnír

Svoju cestu môžete ukončiť pri Víťaznom stĺpe, ktorý sa spája s vojnou za zjednotenie Nemecka. Na záver si po vyčerpávajúcom dni kúpte typické suveníry, dajte si krígeľ piva a nezabudnite ani na klobásky, ktoré sa v Nemecku tešia veľkej obľube. Auf Wiedersehen!

ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT: OPÄŤ VO VLAKU: Šesť tunelov do Hornej Štubne
Na dovolenkách trápia turistov najviac zažívacie problémy
Dovolenka na Slovensku: Kúpaliská a hrady sú TOP
M.STINGL: Na Zemi sú stále biele miesta, ktoré čakajú na objavenie
Švédsko má svoje telefónne číslo. Kto sa ohlási na druhom konci linky?

Komentáre