Cestovanie

Náučný chodník Kamenica odkazuje aj na slovenský Semmering

"Okrem toho približuje históriu miestnych bojov počas druhej svetovej vojny a z vrcholu Kamenica ponúka panoramatické výhľady na široké okolie."

TASR, 11. januára 2021 11:31
Na snímke bývalá železničná stanica v Starej Kremničke v okrese Žiar nad Hronom 6. januára 2021. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Slovenský Semmering, historickú prezývku železničnej trate vedúcej cez Kremnicu, pripomína náučný chodník Kamenica v obci Stará Kremnička. Okrem toho približuje históriu miestnych bojov počas druhej svetovej vojny a z vrcholu Kamenica ponúka panoramatické výhľady na široké okolie.

Myšlienka náučného chodníka začala vznikať v roku 2009, kedy sme mali v obci rekonštrukciu bojov Slovenského národného povstania aj s ukážkou zrekonštruovaného pancierového vlaku. Pri tejto príležitosti bola pri železničnej trati umiestnená pamätná tabuľa. Veľa ľudí ale o nej nevedelo, preto sme začali rozmýšľať nad vybudovaním náučného chodníka,“ vysvetlil pre TASR predseda občianskeho združenia (OZ) Kamenica František Kovár. Chodník bol otvorený v roku 2011, svojpomocne bez finančných dotácií. V roku 2015 pribudlo vďaka sponzorom aj šesť informačných tabúľ.

Náučný chodník začína i končí v obci Stará Kremnička, kde približuje jej históriu a niekoľko pamiatok. „Tretia tabuľa je umiestnená v oblasti bojov z druhej svetovej vojny. Nad ňou sa nachádza železničná trať aj s pamätnou tabuľou venovanou pancierovému vlaku,“ povedal Kovár. Chodník tu vedie popod železničnú trať cez železničný priepust dlhý takmer 70 metrov.

Trasa ďalej pokračuje stúpaním na vrch Kamenica, z ktorého sa pri dobrých podmienkach ponúka panoramatický výhľad na široké okolie. Viditeľný je vysielač na Skalke pri Kremnici, mesto Kremnica, celá Žiarska kotlina i Štiavnické vrchy.

Po zostupe z Kamenice vedie náučný chodník popri bývalej železničnej stanici. Tematicky tu odkazuje na Slovenský Semmering, železničnú trať Zvolen – Diviaky, ktorá si aj pre prírodný charakter v okolí Kremnice zaslúžila prirovnanie k známemu rakúskemu zimnému stredisku.Podľa mojich informácií to vychádzalo z toho, že v časoch Rakúsko-Uhorska to mali Maďari do Kremnice bližšie ako do rakúskeho Semmeringu,“ prezradil Kovár.
Na snímke tunel Kečka ako súčasť železničnej trasy Zvolen - Diviaky v Starej Kremničke v okrese Žiar nad Hronom 6. januára 2021. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Železničnú stanicu v Starej Kremničke sa OZ Kamenica pokúšalo zachrániť, aj pre jednanie železíc sa to však nepodarilo. „Trvalo im päť rokov kým sa nám vyjadrili k možnému predaju. Bolo to ale v takej sume, že si to ani obec nemohla dovoliť, keďže sa rátalo aj s rozsiahlou rekonštrukciou,“ priznal Kovár.

Absolvovanie celého náučného chodníka Kamenica trvá približne tri hodiny. Prístupný je celoročne, ako však upozornil Kovár, výstup na Kamenicu môže byť v zime náročnejší a terén šmykľavejší. Náučný chodník OZ napojilo aj na ďalšie turistické chodníky v regióne, obec je tak turisticky prepojená so Žiarom nad Hronom, Pitelovou či hradom Šášov.








Komentáre