Cestovanie

Na zimnú turistiku sa do Polonín môžu vybrať aj menej zdatní turisti

"Do oblasti sa dá pohodlne aj počas víkendu dostať autobusmi."

TASR/Webmagazin.sk, 10. februára 2021 17:35
Na leteckej snímke z 12. októbra 2018 obec Runina v Národnom parku Poloniny. Foto: TASR Michal Svítok

Vybrať sa na túru do Polonín v zime sa nemusia len zdatní turisti. Okrem známych a náročných turistických trás na Ďurkovec, Riabu skalu či Pľašu poskytuje jediný slovenský národný park, v ktorom je možné stretnúť zubra hrivnatého, aj jednoduchšie trasy vhodné pre rodiny s deťmi. Ako pre TASR priblížila Zuzana Burdová z nadácie Aevis, ktorá cez platformu Poloniny - neskutočne skutočné propaguje rozvoj prírodného turizmu v regióne, jednou z nich je menej známa trasa z obce Ulič na rozhľadňu Holica.

"Je to nenáročná trasa, z centra obce Ulič sa dostanete po náučnom chodníku až k tej rozhľadni približne za jednu hodinu," povedala s tým, že dĺžka trasy jedným smerom je štyri a pol kilometra s prevýšením 300 metrov. Bielo-zeleno označený turistický chodník vedie po lese i rozľahlej lúke a v cieli z rozhľadne Holica ponúka výhľad na Vihorlat, Poloniny, a dokonca na Ukrajinu. Turistika zimnými Poloninami je podľa Burdovej pre deti dokonca zaujímavejšia ako letná. "Na turistických chodníkoch stretnete oveľa menej ľudí a môžete pozorovať stopy divokých zvierat, ktoré žijú v našich lesoch," ozrejmila s tým, že spoznávanie stôp divokých šeliem je pre deti zaujímavým bonusom.
Na snímke vyhliadková veža Holica, vzdialená od obce Ulič 4,5 kilometra 10. februára 2021. Foto: TASR – Jana Ďurašková

"Turistika po hrebeni v Poloninách v zime je určite pre zdatného turistu," konštatovala Burdová s tým, že každý turista, ktorý sa v zime do Polonín vyberie, by mal počítať s časom navyše potrebným na zdolanie zvolenej trasy. "K času, ktorý je uvádzaný na smerovníkoch a v turistických mapách, treba určite pridať aj polhodinu, hodinu navyše," pripomenula s tým, že náročnosť túry závisí aj od množstva a kvality napadnutého snehu. Upozornila tiež, že poloninská mikroklíma sa v zimnom období výrazne podobá na horskú, na celodenné túry je teda potrebné vybrať sa skoro ráno. "Za 15 minút sa dokáže zmeniť úplne počasie a môže prísť vietor alebo v kombinácii so snehovou búrkou a už nezvládnete cestu naspäť," varovala.

Ako Burdová doplnila, pre turistov, ktorí by zimné Poloniny radi navštívili, no pociťujú pred nimi rešpekt, ponúka turistické informačné centrum Poloniny - neskutočne skutočné pri Sninských rybníkoch v Snine sprievodcovské služby. Treba si ich však rezervovať vopred. Náučné exkurzie do Polonín tiež ponúka nadácia Aevis. V prípade záujmu o niekoľkodňový pobyt v Poloninách si záujemcovia môžu nájsť informácie o možnostiach ubytovania na internetovej stránke regionpoloniny.sk. Burdová odporúča v zimných mesiacoch zvážiť cestu do Polonín vlastným autom, keďže cesta okolo vodnej nádrže Starina sa vzhľadom na ochranu vody v nej môže posypávať len štrkom a podľa Burdovej nie je vhodné, aby sa ňou v zime vybral "sviatočný vodič". Do oblasti sa dá pohodlne aj počas víkendu dostať autobusmi.

Komentáre