Cestovanie

Na pastierskej kolibe na Javorinke robia posledné úpravy

"V útulni bude aj galéria miestnych starých fotografií so salašníckou tematikou. Objekt má vykurovacie teleso, ubytovanie turistov bude teda možné aj počas zimných mesiacov. "

TASR/Webmagazin.sk, 13. apríla 2021 14:28
Práce na obnove ďalšej starej pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese pokračujú. Mesto ju plánuje spustiť do prevádzky počas apríla až mája 2021. Foto: TASR Silvia Tannhauserová


Práce na obnove ďalšej starej pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese pokračujú. Mesto ju plánuje spustiť do prevádzky počas apríla až mája tohto roka. „Momentálne prebiehajú už posledné úpravy interiérového vybavenia,“ uviedol pre TASR projektový manažér z hriňovského mestského úradu Michal Machava.

Ako dodal, na tomto mieste bude aj galéria miestnych starých fotografií so salašníckou tematikou. Objekt má vykurovacie teleso, ubytovanie turistov bude teda možné aj počas zimných mesiacov. „Záujemcovia sa budú môcť registrovať prostredníctvom registračného systému na stránke mesta Hriňová. Kapacitu útulne odhadujeme na 15 miest,“ zhrnul.

Hlavným cieľom premeny bývalej koliby na turistickú útulňu bola kompletná revitalizácia chátrajúceho objektu na nové funkčné využitie. Objekt pastierskej kultúry v minulosti slúžil na uskladnenie sena a chov hovädzieho dobytka. „Cieľom rekonštrukcie bolo zachovanie jeho pôvodných architektonických prvkov s minimálnymi, nevyhnutnými zásahmi. Aj preto projektovú dokumentáciu objektu vypracoval architekt, ktorý sa zameriava na ľudovú architektúru,“ zdôraznil Machava s tým, že objekt bol pred rekonštrukciou v dezolátnom stave a hrozil jeho zánik.
Na snímke oblasť Javorinka - skalný útvar Kešovka, kde je jeden z najkrajších výhľadov na Podpoľaní, ktorý sa nachádza v blízkosti oboch útulní. Z tohto miesta vidieť hriňovské lazy, Detvu, Hriňovú, okolité doliny, polia a vrchy. V blízkosti sa nachádza náučný chodník k vodopádu Bystrô. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Samospráva na tento projekt čerpá grant vo výške 8000 eur zo zdrojov Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Jedna útulňa už na Javorinke stojí, nachádza sa neďaleko prístupovej cesty na Poľanu. Je využívaná na voľné ubytovanie v prírode uprostred lúky s výhľadom na okolité kopce a hory. Turisti ju môžu využiť na prenocovanie vo vlastných spacích vakoch, otvorená je nonstop a zadarmo. V priestoroch koliby sa vyspí na pričniach osem ľudí. K dispozícii sú taktiež drevené lavice a stoly. Obnovená studnička s pitnou vodou je asi 100 metrov od koliby pod kopcom. Obnovu útulne iniciovalo mesto Hriňová pred šiestimi rokmi v spolupráci s miestnymi a zahraničnými dobrovoľníkmi.

Turisti, ktorí prespia v oboch útulniach, môžu navštíviť oblasť Javorinka - skalný útvar Kešovka, kde je jeden z najkrajších výhľadov na Podpoľaní. Z tohto miesta vidieť hriňovské lazy, Detvu, Hriňovú, okolité doliny, polia a vrchy. V blízkosti sa nachádza náučný chodník k vodopádu Bystrô.

Komentáre