Cestovanie

Lávka spájajúca Slovensko s Poľskom priniesla do Sulína viac turistov

"Pri lávke je podľa Romaňáka naplánované i vybudovanie informačného centra, v ktorom by sa nachádzalo aj parkovisko pre autá."

TASR, 22. decembra 2016 8:00
Na snímke lávka pre peších a cyklistov cez rieku Poprad v obci Sulín. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Jednou zo zaujímavostí Sulína v okrese Stará Ľubovňa je lávka ponad rieku Poprad, ktorá vedie do poľskej obce Zegiestow. Ako uviedol pre TASR sulínsky starosta Štefan Romaňák, Poliaci ju vybudovali v spolupráci so Slovákmi najmä vďaka finančným prostriedkom z Európskej únie. Sprístupnená bola v septembri 2015 a starosta verí, že vďaka nej v Sulíne pribudne viac turistov.

"Prvá myšlienka na vybudovanie lávky vznikla okolo roku 2000. Oficiálne sa projekt rozbehol v roku 2007 a stavebné povolenie bolo vydané v roku 2010, Poliaci s jeho vydaním však mali problémy," povedal starosta. Slovenská strana je 39-percentným majiteľom, Poliakom patrí 61-percentný podiel a v takomto rozložení sa podieľali aj na financovaní výstavby lávky. "Obec za výstavbu lávky pre peších a cyklistov zaplatila 354.000 eur, na tento zámer sme si museli zobrať preklenovací úver. Zo zdrojov EÚ nám bolo vrátených 334.000 eur," vysvetlil starosta. Celkové náklady na výstavbu sa podľa jeho slov pohybovali vo výške viac ako 860.000 eur.

Pohľad na časť obce Sulín. Foto: TASR/Oliver Ondráš


Pri lávke je podľa Romaňáka naplánované i vybudovanie informačného centra, v ktorom by sa nachádzalo aj parkovisko pre autá. "Chceli by sme tu mať aj nabíjačky na bicykel zo solárnych panelov a oddychové zóny," poznamenal. Podľa jeho ďalších slov by to bola jedna z vecí, ktorá by vedela prilákať viac turistov. V obci chýbajú podľa neho zariadenia, ktoré by ponúkli poľským turistom ubytovacie a stravovacie služby. "Poliaci sa často pýtajú, kde by sa mohli najesť, kde by si mohli dať guláš. V obci však takéto služby absentujú. Nemáme im čo ponúknuť," priblížil. Zároveň však poznamenal, že lávka je pre obec prínosom. "Zvýšil sa pohyb turistov, najmä počas letných mesiacov. A sú to najmä Poliaci," povedal starosta.

Turizmus v obci by podľa starostu mohla obnoviť jaskyňa nazývaná aj ako Zbojnícka diera, ktorá sa nachádza v jednom z miestnych kopcov. "Mali sme tu jaskyniarov zo Spišskej Belej, ktorí povedali, že to vyzerá zaujímavo," priblížil starosta. O jaskyni existujú viaceré legendy. Podľa starostu niektorí hovoria, že v minulosti v nej viedla dlhá chodba až do obce, z ktorej kradli mlieko. V súčasnosti je takmer celá jaskyňa zasypaná. Traduje sa aj to, že v tejto lokalite zbojníci prepadávali pánov a ukladali si do nej bohatstvo. "Na jej preskúmanie je však problematické zaobstarať finančné prostriedky," uzavrel starosta.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Spoznajte zmenený Kazachstan, deviatu najväčšiu krajinu sveta
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Kysúc do Žiliny
V Slovenskom raji a na Spiši pribudli nové nordic walking trasy
Vo Francúzsku otvorili repliku slávnej jaskyne Lascaux

Komentáre