Cestovanie

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Kysúc do Žiliny

"TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval. "

Tablet.TV, 16. decembra 2016 11:00
Železničná stanica Krásno nad Kysucou Foto: Tablet.TV
Pred týždňom sme vám umožnili bližšie spoznať kysuckú trať. Dnes po nej pôjdeme naspäť do Žiliny.

Postupne vám ukážeme všetky železničné trate na Slovensku. A to jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a samozrejme aj na domovskej stránke celého projektu www.vovlaku.sk.

Dnes ponúkame možnosť precestovať trať ŽSR 127 Mosty u Jablunkova (ČR) - Žilina od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobných vlakoch Os 2905 a Os 3927.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.
Príjemnú cestu vlakom!


Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Mostami u Jablunkova a Žilinou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty v ČR: Železničná stanica Mosty u Jablunkova


Mosty u Jablunkova Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach- VO VLAKU. Postupne budeme zverejňovať videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavíme vám železničné stanice, alebo zoberieme vás do železničného depa, kde vám ukážeme koľajovú techniku.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati
Jazda v osobnom vlaku Os 2905 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v motorovom vozni radu 811 a v osobnom vlaku Os 3927 v elektrickej jednotke radu 671.

Železničná trať Žilina – Mosty u Jablunkova (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 127) je dvojkoľajná, elektrifikovaná trať, vedúca zo Žiliny cez Čadcu do českej stanice Mosty u Jablunkova. Na území Česka nadväzuje trať do Bohumína.

Číslo trate: ŽSR - 127
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Mosty u Jablunkova ČD - Svrčinovec zastávka – Čadca - Žilina
Rozchod: 1 435 mm
Elektrifikácia: 3 kV =


Z histórie trate
Trať bola odovzdaná do prevádzky 8. januára 1871 ako súčasť Košicko-bohumínskej železnice. V roku 1898 sa postavila druhá traťová koľaj v úseku Čadca – Mosty u Jablunkova (– Jablunkov) v snahe zefektívniť dopravu na tomto sklonovo náročnom úseku (stúpanie až do 16‰). Výnimku tvoril úsek cez Jablunkovský tunel, ktorý bol zdvojkoľajnený stavbou druhého tunela až v roku 1917. Úsek Žilina – Čadca bol zdvojkoľajnený v roku 1915.

Po druhej svetovej vojne bolo rozhodnuté o elektrifikácii Košicko-bohumínskej železnice. Úsek Čadca – Mosty u Jablunkova bol dokončený v roku 1963, zvyšok trate v roku 1964.

Modernizácia trate
Od roku 2007 je uzatvorený jeden z Jablunkovských tunelov. Prebieha prestavba na dvojkoľajný tunel. Po jej skončení by mal byť druhý tunel čiastočne zasypaný. V polovici novembra 2009 došlo na stavbe k niekoľkým závalom.

Súčasne bol medzi rokmi 2008 a 2011 modernizovaný úsek Žilina – Krásno nad Kysucou. Výstavba bola ukončená v roku 2011. Úsek Krásno nad Kysucou – štátna hranica je momentálne (október 2012) v štádiu prípravy projektu, pričom je hotová EIA a vydané územné rozhodnutie.

 úsek dlžka začatie výstavbyuvedenie do prevádzky
 Žilina (mimo) – Krásno nad Kysucou (vrátane) 18,9 km jún 2008marec 2012
 Krásno nad Kysucou (mimo) – štátná hranica SR/ČR 14,2 km plánované 2019plánované 2022


Stanice a zastávky na trati
• Mosty u Jablunkova (ČR)
• Mosty u Jablunkova zastávka (ČR)
• Svrčinovec zastávka
• Čadca
• Čadca mesto
• Oščadnica
• Krásno nad Kysucou
• Dunajov
• Ochodnica
• Kysucké Nové Mesto
• Rudina
• Brodno
• Žilina


Koniec cesty– Stanica Žilina


Železničná stanica Žilina Foto: Tablet.TV

Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net

Zaujímavosti na trati


Kaštieľ Radoľa
Kaštieľ Radoľa patrí medzi najstaršie kultúrne pamiatky na Kysuciach. Okolnosti stavby kaštieľa sú zatiaľ dosť nejasné. Poznatky z umelecko-historického výskumu kladú vznik jeho najstaršej časti do tretej štvrtiny 16. storočia.
Kaštieľ Radoľa Foto: kysuckemuzeum.sk

Pôvodne to bola štvorcová dvojpodlažná stavba s jedným obytným priestorom v každom podlaží, teda skôr obytná veža, aké majú svoj pôvod v stredoveku. V druhej polovici 17. storočia došlo k prestavbe objektu, zrejme v súvislosti s rozvojom majera, ktorého objekt kaštieľa sa stal centrom.

Od 19. storočia do roku 1977 slúžil kaštieľ na obytné účely. Po rekonštrukcii kaštieľa tu je od roku 1983 sprístupnená stála expozícia Kysuckého múzea v Čadci, v roku 2002 čiastočne reinštalovaná. Na prízemí kaštieľa sa nachádza expozícia Staršie dejiny Kysúc, v súčasnosti nesúca názov Najstaršie dejiny Kysúc od mladšieho paleolitu po stredovek, ktorá na podklade archeologických exponátov dokumentuje prvé stopy po ľudskej činnosti a najstaršie osídlenie kysuckej oblasti.

Budatínsky hrad
Budatínsky hrad bol postavený v 13. storočí v gotickom štýle v čase opevňovania krajiny po tatárskom vpáde ako vodný hrad na výhodnom mieste medzi sútokom Váhu a Kysuce. Prvá zmienka o hrade je z roku 1323. Najväčšie prestavbu prekonal v rokoch 1487 - 1798, keď bol majetkom rodu Suňogovcov. Dátum renesančnej prestavby, rok 1551, je zaznamenaný na krbe prvého poschodia veže. V 18. storočí bol na zvyškoch opevnenia vybudovaný barokovo-klasicistický kaštieľ. Počas revolučného obdobia v r. 1849 vyhorel a dlhší čas chátral.
Na snímke Budatínsky hrad. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Celková obnova začala v rokoch 1920 - 1922. Dostavané bol juhozápadné krídlo v historizujúcom slohu a zámok dostal dnešnú podobu. Dnes sú tu umiestnené expozície Považského múzea v Žiline a do budúcnosti sa pripravuje pre návštevníkov sprístupnenie nových expozícií.

ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Trať 140 z Lužianok do Nových Zámkov
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Cestujeme z Chynorian do Lužianok
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Trať 140 z Prievidze do Chynorian
UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT:Jedna z najkrajších tratí, 12 tunelov zo Zvolena

Komentáre