Cestovanie

Krásnu Hôrku chcú stále otvoriť v roku 2022, celú sprístupniť v 2024

"Na hrade aktuálne prebieha archeologický výskum, ktorýpomáha architektom a projektantom, aby ho urobili oveľa lepším, než bol pred požiarom a predchádzajúcimi obnovami."

TASR/Webmagazin.sk, 27. augusta 2020 10:26
Slovenské národné múzeum - Múzeum Betliar pokračuje v prípravných prácach obnovy hradu Krásna Hôrka. Foto: TASR František Iván

Slovenské národné múzeum (SNM) plánuje otvoriť hrad Krásna Hôrka pri Krásnohorskom Podhradí v Rožňavskom okrese v roku 2022 a celý ho sprístupniť o dva roky neskôr, teda podľa posledného avizovaného harmonogramu. Na stredajšom tlačovom brífingu na hrade to potvrdil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.



My sa stále držíme predpokladaného termínu, čiže prelom 2021 a 2022. Ja stále verím tomu, že letná sezóna 2022 už bude na Krásnej Hôrke plne obsadená. To znamená, že návštevníci sa okrem infocentra, ktoré vybudujeme, dostanú aj na dolný a stredný hrad,“ konkretizoval riaditeľ s tým, že do konca roka 2024 by chceli otvoriť celú Krásnu Hôrku.

Na hrade aktuálne prebieha archeologický výskum, ktorý podľa Panisa pomáha architektom a projektantom, aby ho urobili oveľa lepším, než bol pred požiarom a predchádzajúcimi obnovami. „Celé naše snaženie je o tom, aby rekonštrukcia, ktorá má stáť veľmi veľa peňazí, bola tak dobre urobená, aby Krásna Hôrka 50 rokov nepotrebovala väčšiu opravu,“ zdôraznil Panis.



SNM začiatkom roka avizovalo, že v polovici tohto roka bude z hradu demontovaný žeriav, ktorý je na ňom už niekoľko rokov. „Plánovali sme to v druhom polroku, lebo aj archeologický výskum je závislý od toho, či ho odstránime. Ak sa dohodneme s ministerstvom kultúry, tak sa nám to hádam podarí. Ak by to aj nebolo v novembri, bude to začiatkom budúceho roka,“ avizoval Panis, podľa ktorého prebiehajú rokovania, aby tento termín stihli.

Komentáre