Cestovanie

Korňa a Čičmany si prevzali ocenenie v Európskej cene obnovy dediny

"Oceneniu predchádzal úspech v národnej súťaži Dedina roka, ktorú vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR a SAŽP."

TASR, včera 12:55
Na archívnej snímke drevenica v obci Čičmany, okres Žilina. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Obce Korňa a Čičmany si prevzali strieborné ocenenie v súťaži Európska cena obnovy dediny 2024. Urobili tak v rakúskom Stadtschlainingu. Takéto vysoké ocenenie sa v histórii súťaže ešte slovenským obciam nepodarilo získať. TASR o tom informoval manažér pre komunikáciu Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Roman Lebeda.

"Obe slovenské dediny boli ocenené za výnimočný prístup v oblastiach, ako sú udržateľný rozvoj, ochrana kultúrneho dedičstva a inovatívny prístup k miestnemu hospodárstvu," uviedol Lebeda. Komisári európskej súťaže podľa neho rozhodli, že Korňa a Čičmany sa umiestnia v striebornom pásme.

Oceneniu predchádzal úspech v národnej súťaži Dedina roka, ktorú vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR a SAŽP. Podľa vicepremiéra a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) ide o veľký úspech. "Zároveň to je pre nás inšpirácia, ako vylepšovať podmienky súťaže Dedina roka tak, aby sme v ďalšom ročníku ešte zvýšili motiváciu slovenských obcí sa zapojiť a nadviazať na tento úspech aj v ďalších rokoch," podčiarkol.

Komentáre