Cestovanie

Horskí záchranári mali v lete rekordný počet výjazdov

"Nárast nehôd v našich veľhorách spôsobila pandémia aj priaznivé počasie. Celkovo museli záchranári zasahovať až 440-krát."

TASR/Webmagazin.sk, 13. októbra 2020 11:25
Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Zvýšený pohyb turistov v slovenských horách zapríčinil fakt, že väčšina Slovákov si kvôli pandémii koronavírusu vybrala dovolenku v domácom prostredí. Táto skutočnosť však mala aj nepriaznivé dôsledky. „Za tieto letné mesiace sme oproti minulému roku zaznamenali nárast v počte zásahov o 5 percent. A to už minulý rok bol z nášho pohľadu kritický. Celkovo sme teda za júl až september mali 440 zásahov,“ hovorí riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Príčinou boli pekné počasie a pandémia


Nárast nehôd v našich veľhorách spôsobilo podľa Janigu aj priaznivé počasie, ktoré turistov lákalo do hôr. Navyše po zvládnutej prvej vlne pandémie ľudia vyhľadávali aktívny pohyb, a zároveň sa snažili obmedziť dovolenku v zahraničí. „Nárast turistov v Tatrách bol enormný, o čom hovoria aj štatistiky návštevnosti. Podstatným faktorom pri náraste počtu úrazov bola aj skutočnosť, že v horách bolo veľké množstvo ľudí, ktorí do nich bežne nechodia. Nemajú teda skúsenosti s vysokohorskou turistikou, a tak sa mohlo stať, že niečo podcenili. Rizikové sú tiež rôzne atrakcie, ktoré vznikli v poslednom období, ako sú napríklad rozličné ferraty,“ uzatvára Janiga.
Na snímke riaditeľ HZS Jozef Janiga. Foto: TASR Erika Ďurčová

Zvýšená opatrnosť sa žiada celoročne a najmä v zime


Sezónna uzávera vybraných turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách začína 1. novembra, no mnohé chodníky vedúce k vysokohorským chatám sú otvorené celoročne. Podľa riaditeľa záchranárov by tak mali ľudia zvýšiť opatrnosť počas zimného pobytu v horách a túry by si mali plánovať tak, aby ich zvládli po technickej i kondičnej stránke: „Turisti by si mali uvedomiť, že máme kratší deň, a tým aj kratší čas na turistické aktivity. Na túru preto treba vyraziť čo najskôr ráno. Vo vyšších polohách je už potrebné rátať aj so snehovou prikrývkou, čiže sa treba vystrojiť ako na zimnú túru. A najmä je dôležité sa riadiť zdravým rozumom, a keď zistím, že na to nemám, radšej sa vrátim.“

To, čo by návštevníci hôr nemali podceniť, je i životné poistenie, ktoré nás chráni v neočakávaných situáciách, keď vážnejší úraz alebo dlhodobá liečba môžu sťažiť finančnú situáciu v domácnosti. „Nepríjemným zážitkom môže byť výpadok príjmu počas obdobia práceneschopnosti alebo hospitalizácie. Pre takéto prípady odporúčame napríklad Pripoistenie poúrazovej hospitalizácie, kedy poistná ochrana môže byť nastavená až na 70 € na deň,“ vysvetľuje Daniela Tomášková, hovorkyňa NN Životnej poisťovne.
Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Svetoň


Komentáre