Cestovanie

Fascinuje vás Rím a radi by ste zažili podobnú atmosféru

"Milujete Rím? Čaro starobylých uličiek a gastronomický zážitok ponúka i Trnava."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 14. januára 2022 8:56
Ilustračné foto Foto: Unsplash/Trnava University
Vybehnite do Trnavy, ideálne aspoň na jednu noc, aby ste nasali tú pravú atmosféru so všetkým, čo k tomu patrí. A nezabudnite na bohaté raňajky, skvelé kaviarničky, vynikajúce jedlo a jedinečné architektonické stavby s nádychom Ríma.

Slovenský, ale i Malý Rím či Trnava? Určite poznáte toto čarovné mesto, ktoré sa môže pochváliť mnohými krásnymi zákutiami. Centrum ponúka architektonický zážitok, celé jeho okolie zas láka milovníkov gastronómie či dobrej kávy, ale i umenia. Keď už sme pri tej káve, nevynechajte aspoň jednu návštevu niektorej z originálnych kaviarničiek. V Trnave si jednoznačne musíte zájsť na šálku vynikajúcej kávy a k tomu dobrý koláčik v úchvatných priestoroch. Uvidíte sami, že takúto pohodu sa vám nebude chcieť opustiť.


Zdroj foto: Unsplash/Trnava University

A aj keď Trnava dýcha minulosťou - je totiž typická svojimi historickými a sakrálnymi stavbami, od gotických po barokové - je to nesmierne moderné mesto, kde nájdete všetko. A nielen pre potešenie duše a oka, ale aj tela. Môžete tu nájsť príjemné obchodíky, kvalitné služby a široký výber gastronomických zážitkov.

Keď už sem dorazíte, určite navštívte Katedrálu sv. Jána Krstiteľa, Mestskú vežu, kde môžete vidieť slnečné a mechanické hodiny od Franza Langera, ale tiež sa vám naskytne panoramatický výhľad. Ďalej múzeum, synagógu, meštiansky renesančný dom, Dóm sv. Mikuláša či Galériu Jána Koniara. Dych berúce uličky s kláštornými komplexmi a typickými meštianskymi domami budú priam ideálne na perfektnú momentku. A ak máte radi aj moderné veci, tak práve kultúrne centrum Nádvorie/Malý Berlín je to pravé pre vás – a nemusíte byť ani hipster, bude sa vám tu páčiť rovnako. Je to priestor, kde sa konajú rôzne nielen kultúrne, ale i oddychové aktivity – festivaly, akcie, predstavenia, koncerty.


Zdroj foto: Amazing Places

Mimochodom, vedeli ste, že mestské hradby sú jedny z najstarších na Slovensku a že predstavujú hodnotnú pamiatku? Mestské opevnenie tak patrí medzi najvýznamnejšie fortifikačné celky v stredoeurópskom priestore. A vedeli ste, že historická Trnavská univerzita je druhá najstaršia univerzita na Slovensku a že univerzitný komplex tvorilo okrem filozofickej a teologickej fakulty aj gymnázium? Bola známa vďaka hvezdárni, tú založil rektor František Borgia Kéri, ale i univerzitnou knižnicou, tlačiarňou a svojimi záhradami. Historická Trnavská univerzita fungovala v Trnave do roku 1777, teda 142 rokov. Následne bola v súvislosti so školskými reformami premiestnená do Budína.

Ak si Trnavu pochodíte krížom krážom, pofotíte si tie najkrajšie miesta a vyskúšate miestne špeciality, tak sa vyberte po okolí. Ktorýmkoľvek smerom si to namierite, neoľutujete. Napríklad to môže byť Hrad Červený kameň, ktorého počiatky siahajú do prvej polovice 13. storočia, Kaštieľ Budmerice z roku 1889, Smolenický zámok zo 14. storočia, ale i taká Jaskyňa Driny v Malých Karpatoch má niečo do seba. V letných mesiacoch sú obľúbené kúpaliská a vodné plochy, a aj v tomto regióne ich nájdete viac než dosť. Napríklad Kamenný mlyn je známy svojím prírodným kúpaliskom, trnavský aquapark zas poteší tých, ktorí hľadajú vyhrievaný bazén, vodný bar a fontánu, ale tiež sauny, vírivky a spa centrum, vyskúšať sa tu dá aj pobyt v soľnej bani či thajské masáže. Tomu sa povie absolútny relax po tom, čo sa „zmordujete prechádzkami po pamiatkach“.


Zdroj foto: Amazing Places

Dobové apartmány v meštianskom renesančnom dome z 1620


A keď už ste v Trnave, zostaňte aspoň na noc, urobte si tu krátku zastávku či romantický víkend. Na tento účel sú ideálne dobové Apartmány 1620YR v meštianskom renesančnom dome priamo v centre mesta. Vybrať si môžete rovno zo štyroch apartmánov. Tento dom z roku 1620 patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky meštianskej architektúry v Trnave a od roku 2010 sa radí medzi národné kultúrne pamiatky.

Zažiť noc medzi múrmi takéhoto domu musí byť zážitok, na ktorý sa nezabúda. Na chvíľu budete mať pocit, že ste sa ocitli v nejakom filme. Priestory priam volajú po filmových scénach. Profesionálny fotograf by sa určite potešil tiež, originálne stropy, dobre zvolené doplnky a dobré svetlo urobia z fotiek niečo výnimočné. Silné dojmy z priestoru môžu byť vďačné najmä dobrej súhre alebo súladu starého s novým. Na vlastné oči sa môžete presvedčiť, ako môže dopadnúť citlivá rekonštrukcia s vycibreným okom a citom pre históriu, ale aj nové veci.

Súkromie, ale i ruch v historickom centre


Budete sa tu cítiť ako v bavlnke, ukrytý pred zvedavými očami, ale stačí vyjsť von a ste v centre diania – stačí vyraziť do ulíc a užiť si to. „Naše štyri apartmány ponúkajú súkromie dýchajúce históriou. Nachádzajú sa na prvom poschodí, do ktorých sa vstupuje z podlubia (exteriérová otvorená klenutá stĺpová chodba) s renesančným arkádovým stĺporadím,“ opisujú aj samotní majitelia.


Zdroj foto: Amazing Places

Podľa Amazing Places sú priestory plne zrekonštruované so zachovanými historickými prvkami. „Kombinácia dobovej atmosféry s novým štýlovým zariadením spĺňa vysoké ubytovacie štandardy.“ A tak vás ohromí nielen veľkorysosť plochy, ale aj veľa detailov, ktoré na jednej strane vzdávajú hold histórii a na druhej sa neboja súčasných trendov.

„V areáli nášho meštianskeho renesančného domu je reštaurácia s terasou a možnosťou posedenia aj v záhradnej časti. Záhrada je priestranná a vybavená detským ihriskom. Na raňajkách si môžete pochutnať v neďalekej vynikajúcej raňajkárni,“ pokračujú v opise majitelia. A ak prídete elektromobilom, nemusíte sa báť, že nebudete mať „šťavu“. Priamo pred domom sa totiž nachádza verejné parkovisko s dobíjacou stanicou na elektromobily.

Mesto tiež ponúka možnosť prenájmu elektrobicyklov. Takže dobrodružstvo sa môže začať...

Komentáre