Cestovanie

Kreatívne coworking centrá: Leto v kancelárii viac nie je nočnou morou

"Máte flexibilné zamestnanie, vďaka ktorému môžete pracovať na akomkoľvek mieste, len aby bola práca hotová? Ako znie predstava skočiť si v rámci obednej pauzy na surf alebo na masáž? "

Romana Juhásová, 5. augusta 2014 12:00
Thesurfoffice.com Foto: Thesurfoffice.com


Miesta označené výrazom coworking (v angličtine spolupráca) vznikli približne pred siedmimi rokmi v Spojených štátoch a postupne naberajú na popularite i v našich geografických končinách. Ponúkajú ideálny kompromis pre ľudí slobodného zamestnania, nezávislých profesionálov, ktorí netrávia čas od deviatej do piatej v kancelárii, no pohodlie domova ich láka na nástrahy typu posteľ, chladnička či televízia, nezlúčiteľné s pracovným nasadením. Rutinu a nedostatok socializácie vyskúšali poraziť prenosom laptopu do najbližšej kaviarne, no ruch a kaviarenský šum prekážal ich sústredeniu.

Coworking Bratislava, ilustračné foto (použité so súhlasom Connect-network.com) Foto: Connect-network.com
Coworkingové centrá práve tieto neduhy eliminujú, združujú ambicióznych tvorivých pracantov, ktorí sa vzájomne motivujú a zároveň vyzerajú ako vystrihnuté z obálok dizajnových magazínov.

Popularita práce po boku iných sa rozširuje, niekoľko coworking kancelárií nájdeme aj v slovenských mestách ako v Bratislave, Nitre, Prešove, Piešťanoch, Banskej Bystrici či Košiciach. Ako milovníci cestovania sa ale pozrime na niektoré coworkingové skvosty zo zahraničia, ktoré návštevníkom ponúkajú oveľa viac ako stolík a pohodlnú kancelársku stoličku. Oceľové steny sú pasé!
Coworking Nitra, ilustračné foto (použité so súhlasom Coworking-nitra.sk) Foto: Coworking-nitra.sk

CocoVivo, Panama


Slamený domček priveľmi nezodpovedá tomu, čo si väčšina z nás predstaví pod pojmom kancelária. Napriek tomu je vďaka solárnej energii kompletne zabezpečený a vybavený spoľahlivým pripojením na internet. Stačí zaujať miesto v komfortnom hamaku, odrobiť si svoje a pokúsiť sa nezaspať. Post pracovný oddych nemusí spočívať v bezduchom upieraní zraku na pohyblivé obrázky v televízii, pracanti v tomto malom tropickom raji sa bavia potápaním, vodnými športmi či objavovaním divočiny.


Hera Hub, San Diego


Wellness sa zvyčajne skôr asociuje s víkendovým pobytom v horách ako s bežným pracovným dňom. Hera Hub, coworking centrum pre ženy, ale nie je obyčajnou kanceláriou. Stres pred uzávierkou sa pod rukami masérok, za zvukov relaxačnej hudby a pri vonných sviečkach priam rozplýva. Nemožno sa diviť tomu, že členstvo si rýchlo zabezpečilo viac ako sto ambicióznych amerických biznis žien.

Paragraph, New York


Spisovatelia z povolania sa tešia úniku z korporátneho sveta, no keď domov dostatočne neinšpiruje a dostaví sa nepríjemný autorský blok, treba ho odstrániť zmenou prostredia. Autori v New Yorku chodia nasávať nové nápady do coworking centra príznačného názvu, Paragraph (v preklade paragraf). Lokalita nie je veľká, naopak sa vyznačuje útulnosťou a nádychom luxusu. Keďže inšpirácia nikdy nespí, brány Paragrahu sú otvorené 24/7.

Surf Office, Gran Canaria


Surf Office, spojenie zdanlivo nespojiteľného, je v skutočnosti pozoruhodným coworking miestom na slnečnej Gran Canarii. Spája dizajnérov, počítačových géniov či novinárov, ktorí dali svojmu slobodnému povolaniu nový rozmer a nechali sa zlákať predstavou schladiť sa po práci vo vlnách. Surf Office založil pred rokom Slovák Peter Gabor, ktorý tak prepojil svoje dve vášne – dizajn a surfing.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Chorvátsky ostrov Lastovo ponúka meter pôdy len za jeden cent
Tajomná Severná Kórea láka turistov. Čo im môže ponúknuť?
Vitajte v super ekologickom rezorte, v raji najznámejšieho Kmotra
Prejdite sa nočným Marseille, všetko čo potrebujete, je počítač

Komentáre