Cestovanie

Chrám v Magnezitovciach je na Gemeri neobvyklý svojou architektúrou

"Obec Magnezitovce vznikla v roku 1960 spojením dvoch dedín – Mníšan a Kopráša. "

TASR, 19. augusta 2020 13:13
Na snímke evanjelický kostol v Magnezitovciach v Revúckom okrese postavený v modernistickom, pre Gemer neobvyklom slohu, 17. augusta 2020. Foto: TASR - Branislav Caban
Magnezitovce 18. augusta (TASR) – Pre Gemer neobvyklou modernistickou architektúrou sa vyznačuje evanjelický kostol v Magnezitovciach v okrese Revúca, ktorý patrí spolu s Koprášskym viaduktom a tunelom medzi hlavné turistické zaujímavosti tejto obce v Revúckom okrese. Podľa Petra Kosku z občianskeho združenia Gotická cesta sa zaraďuje medzi mladšie sakrálne pamiatky regiónu, keďže bol postavený až v roku 1933.

„Kostol je modernistická stavba, má atypickú fasádu s prvkami art deco, ktorej dominuje oblúkový kazetovaný portál s nápisom Soli Deo Gloria (Jedine bohu sláva). Veža na stupňovitom štíte je súčasťou hmoty kostola,“ priblížil Koska.

Na snímke oblúkový kazetovaný portál s nápisom Soli Deo Gloria (Jedine bohu sláva) evanjelického kostola v Magnezitovciach v Revúckom okrese, 17. augusta 2020. Foto: TASR - Branislav Caban


Terajší kostol podľa neho nahradil starší tolerančný chrám, z ktorého do nového svätostánku preniesli drevený barokový mobiliár – kazateľnicu, krstiteľnicu a oltár. „Práve spojenie presvetleného interiéru s veľkými, akoby industriálnymi oknami, a barokového mobiliáru, robí tento kostol jedinečným,“ podotkol Koska.

Na snímke interiér evanjelického kostola v Magnezitovciach v Revúckom okrese s barokovou kazateľnicou a oltárom, ktoré boli prenesené z pôvodného tolerančného chrámu, 17. augusta 2020. Foto: TASR - Branislav Caban


Ako na stránke Pamiatkového úradu SR uvádza Soňa Ščepánová, magnezitovský kostol spolu s ďalším podobným gemerským chrámom v Rimavskej Píle predstavujú komplexné architektonicko-dizajnové súbory, ktoré si zachovali, nesporne aj vďaka polohe v ústraní mimo hlavných prúdov, v súčasnosti už čoraz vzácnejšiu autentickú ucelenosť.

„Nie sú zapísané ako národné kultúrne pamiatky. Vďaka ich výrazným architektonickým a umelecko-remeselným hodnotám ich však chceme navrhnúť na zápis do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR,“ avizovala Ščepánová.



Obec Magnezitovce vznikla v roku 1960 spojením dvoch dedín – Mníšan a Kopráša. Spomínaný kostol je situovaný v časti Mníšany, neďaleko staršej zvonice z 19. storočia.





Komentáre