Cestovanie

CHCETE SPOZNAŤ TRNAVU? V nedeľu začali letné Potulky malým Rímom

"Najväčšími lákadlami budú podľa koordinátorky dlhodobého projektu Kláry Ondrušovej z mestského úradu posledné dve augustové potulky. "

TASR, 18. júla 2022 13:59
Na archívnej snímke deväť metrov dlhý nápis #TRNAVA na pešej zóne v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj
Trnava 16. júla (TASR) –
Letné trnavské Potulky malým Rímom majú v tomto roku sedem tém. Začali sa v nedeľu 17. júla pri Bazilike sv. Mikuláša a po nej každý týždeň prevedú záujemcov málo známymi zákutiami Trnavy v sprievode kvalifikovaných sprievodcov. Informovala o tom koordinátorka dlhodobého projektu Klára Ondrušová z mestského úradu.

"Na prvej potulke sprievodkyňa Emília Valachovičová porozpráva o archeologických nálezoch v okolí baziliky, navštívia krypty i románsky karner," uviedla Ondrušová.

Mestský kurátor Andrej Kobetič si vybral na 24. júla rozprávanie o histórii a premenách kina Hviezda, ktoré čaká v nasledujúcom období veľká prestavba a 31. júla zoznámi účastníkov prehliadky so stavebnými pamiatkami prvej Československej republiky. Slovenskému učenému tovarišstvu, ktoré má korene v Trnave, sa bude 7. augusta venovať Peter Wagner. "V nedeľu 14.8. bude tretie pokračovanie návštev rádov na území Trnavy. Tentoraz to budú františkáni, záujemcovia uvidia kostol a kláštor," informovala Ondrušová. Sprevádzať budú Ferdinand Mak a kvardián František Xaverský.

Najväčšími lákadlami budú podľa nej posledné dve augustové potulky. "Trnavská vodárenská spoločnosť nám umožní návštevu známeho Bellušovho vodojemu, národnej technickej pamiatky a jednej z dominánt Trnavy a významného diela známeho architekta. Keďže vstup na vežu je početne obmedzený na 20 ľudí v skupine, uskutočnia sa tri vstupy o 15.30, 17.00 a 18.15 h. Okrem vyhliadky na mesto ponúkneme aj výstavu projektov Emila Belluša a výstavu o vode a tokoch," doplnila Ondrušová. Sprevádzať bude Miroslav Beňák.

Adalbertinum včera, dnes a zajtra je potulka po jednom z objektov národnej kultúrnej pamiatky, komplexu budov historickej Trnavskej univerzity (TU). Konvikt sv. Vojtecha je v súčasnosti vo vlastníctve TU, predtým slúžil ako základná škola a bol v majetku štátu a neskôr mesta. TU pripravila veľkolepý projekt jeho obnovy, ktorý na potulke predstaví. Záujemcov bude informovať pamiatkarka Jaroslava Žuffová a architekt Pavol Ďurko.

Vstupenky na potulky budú v predaji iba v turistickom centre v mestskej veži.







Komentáre