Cestovanie

Cestovateľský blues alebo ako prežiť návrat do rutiny

"Sezóna letných dovoleniek sa chýli ku koncu, počasie sa ochladzuje a nejednému ex dovolenkárovi je zrazu úzko. Ako sa vysporiadať s postcestovateľskou "depresiou", radia aj vedci."

Romana Juhásová, 4. septembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Prežili ste nádhernú dovolenku, chováte krásne spomienky, no po návrate domov akoby všetky pozitívne dojmy pominuli? Nostalgia nie je len rozmarom majetných turistov, stav blízky depresii prežíva po návrate do rutiny takmer každý.

Posledné týždne som strávila na cestách, domov som sa vrátila unavená, no s úsmevom a falošnou domnienkou, že nezabudnuteľné zážitky budú moju dušu živiť ešte pekne dlho. Už na druhý deň ma však uzemní šeď ulíc a oblohy, plná mailová schránka, nezvládnuteľné povinnosti. Všetko je dobre známe, vôbec nič sa nezmenilo, nič nie je tajomné, ani vzrušujúce. Adaptácia neprebieha hladko, je potrebné prekonať únavu, nechuť a problémy s koncentráciou. Opäť si treba obuť ponožky, obliecť dlhé nohavice, na pomalé vychutnávanie drobných pôžitkov nie je čas. Navyše, k čerstvosti neprispieva ani prekonanie ôsmich časových pásiem.

Podovolenková depresia existuje


Vyčítam si nevďačnosť a rozmarnosť. Zo zvedavosti v internetovom prehliadači vyhľadávam námatkovo skonštruovaný výraz „postdovolneková depresia“. Na prekvapenie sa objaví rada textov, dokonca odborných, najmä v anglickom jazyku pod titulom "post-holiday blues". Trefne popisujú vyššie uvedený scenár.

Je blízky i vám? Zozbierali sme niekoľko často opakovaných, no málo realizovaných tipov, ktoré pomôžu tento stav prekonať. Každopádne, našťastie je krátky. Podľa štúdie, ktorú koncom augusta zverejnil britský Express, trvá približne päť dní. Predpokladáme, že pracovných.


• Ani tí najsvedomitejší by sa do práce nemali náhliť hneď nasledujúce ráno. Vezmite si po dovolenke deň dovolenky a to bez výčitiek. Najmä ak ste oddychovali aktívne. Dostatok spánku je samozrejmosťou.

• Vzdajte sa neoblomnej snahy všetko hneď dohnať, spôsobí len stres. Prácu si rozumne rozvrhnite a nastavte si zvládnuteľné tempo.

• Vybaľte. Je to malý očistný proces.

• Priniesli ste si kúsok destinácie so sebou v podobe suvenírov či fotografií? Vystavte ich, pripomenú šťastné chvíle.

• Preneste atmosféru diaľok do obývačky. Zapnite v televízii program o cestovaní, aj keď len ako zvukovú kulisu.

• Najlepšia rada? Plánujte ďalšiu cestu, pokojne aj rok dopredu. Možno vás navnadí a inšpiruje predchádzajúci bod. Je predsa krásne mať sa na čo tešiť.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Čaká vás diaľkový let? Vedci radia, ako na nepríjemnú pásmovú chorobu
Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Tokio - najlepšie miesto pre turistov? Pozreli sme sa mu na zúbok
Varšava dá sa ľúbiť
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
VIDEO: Nádherná pláž, ktorá ukrýva smutné tajomstvo

Komentáre