Cestovanie

Bratislavské Nové Mesto obnoví vo štvrtok premávku lanovky na Kamzík

"Lanovka tento rok oslavuje 50. výročie."

TASR, 30. novembra 2022 14:04
Sedačková lanová dráha zo Železnej studničky na Kamzík v bratislavskom Novom Meste , archívne foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Bratislavské Nové Mesto obnoví vo štvrtok (1. 12.) premávku sedačkovej lanovky premávajúcej medzi Železnou studničkou a Kamzíkom. Jej premávka bola dočasne prerušená pre druhú fázu jej rekonštrukcie. Informuje o tom mestská časť na svojom webe.

"Rekonštrukcia strechy hornej stanice lanovky je ukončená. Práce v priestoroch miestnej reštaurácie pokračujú, nemajú však vplyv na premávku samotnej lanovej dráhy," približuje samospráva.

Pôvodná lanovka začala premávať 11. júla 1972 a jej prevádzka sa skončila v roku 1990. Ako uvádza mestská časť na svojej webovej stránke, koncom januára 2005 odkúpilo nehnuteľnosť, teda pozemky aj stavby, za vtedajších 19,5 milióna korún hlavné mesto, ktoré stavbu následne zverilo mestskej časti. Tá ju zrekonštruovala za 32 miliónov korún.

Lanovku opätovne do prevádzky uviedli 30. septembra 2005 vtedajší primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a starosta Nového Mesta Richard Frimmel. Lanovka bola zároveň v roku 2008 zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti.

Lanovka tento rok oslavuje 50. výročie.

Komentáre