Cestovanie

Ako (ne) urobiť poistný podvod s vaším autom?

"Nerobte to! Je to veľmi riskantné, potenciálny výnos rozhodne nie je závratný a tresty sú celkom vysoké."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 3. septembra 2019 12:54
Foto: klik.sk
Môžete si myslieť, že poistným podvodom je len fiktívna búračka, ale to je veľký omyl. Podvodu by ste sa dopustili aj v prípade, že pri uzatváraní poistnej zmluvy alebo pri hlásení poistnej udalosti uvediete nepravdivé alebo hrubo skreslené údaje alebo proste len nejaké údaje zamlčíte.

Tresty vám možno vyrazia dych. Odňatie slobody až na dva roky, v prípade väčšej škody až päť rokov.
Foto: klik.sk

Budete mať drobnú nehodu, len nejaká plecharina, ale vy nahlásite na poisťovňu aj poškodenú nápravu, hoci s búračkou nesúvisí a bola poškodená už predtým. Už takéto konanie je poistný podvod a pre niekoľko stoviek eur riskujete trest odňatia slobody.

Vyhorí vám byt, vy si od suseda požičiate potvrdenky na televíziu a počítač a budete tvrdiť, že vám zhoreli tiež. To isté. Poistný podvod so sadzbou až dva roky na tvrdo.

Nezabudnite, že súčasné technológie umožňujú aj veci nedávno ešte neslýchané. Niektoré poisťovne využívajú softvérového detektora hlasu, ktorý je schopný s veľkou presnosťou odhaliť, či ten, kto nahlasuje škodu, hovorí pravdu alebo klame. Táto technológia je pôvodom vojenská, pochádza z Izraela a ak je úspešná pri odhaľovaní profesionálnych teroristov, zvládne aj poistný podvod.

Elektronická evidencia dát tiež umožňuje okamžitý nákup vašej poistnej udalosti so všetkými poistnými udalosťami, ktoré sa na trhu stali. Nielen u vašej poisťovne, ale u všetkých. Pomocou softvérovej ​​analýzy tak môžu poisťovne veľmi rýchlo vytipovať, či vaša poistná udalosť nenesie znaky poistného podvodu, či nahlásené poškodenie zhruba zodpovedá opisu udalosti a zistiť veľa ďalších zaujímavých údajov.

Všetky poisťovne masívne investovali do vyšetrovacích tímov a počet odhalených poistných podvodov každoročne stúpa.

Aj so schopnosťami Arsena Lupina (geniálny lupič gentleman) neodporúčame púšťať sa do poistných podvodov.

Ak chcete ušetriť nejaké peniaze, porovnajte si poistenie a úsporu legálnou cestou!

Komentáre