Auto&Techno

VEDA A VÝSKUM: Českí vedci skúmajú leukémiu, Mesiac je zrejme starší

"Mesiac môže byť o 40 miliónov rokov starší ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z nového výskumu vzoriek mesačného prachu, ktoré v roku 1972 priviezla z Mesiaca misia Apollo 17."

TASR, 3. novembra 2023 11:14
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vo svete vedy sa v uplynulom týždni objavilo viacero zaujímavých správ. Českí vedci skúmali nové možné spôsoby liečby leukémie, archeológovia vykopali v Iraku 2700 rokov starú sochu a Mesiac je zrejme o 40 miliónov rokov starší, ako sa predpokladalo. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Vedci objavili nové mutácie génu, ktoré potláčajú schopnosť organizmu eliminovať bunky s poškodenou DNA. Tento poznatok by mohol pomôcť pri vývine nových spôsobov liečby leukémie. Vyplýva to z výskumu českého Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied (ÚMG), ktorý zverejnil časopis Leukemia.

V spoločnom výskume Oddelenia biológie nádorovej bunky a Oddelenia hematoonkológie ÚMG vedci objavili nové mutácie v géne PPM1D, ktoré potláčajú prirodzenú funkciu proteínu p53. Ten je jedným z hlavných kontrolných mechanizmov, ktoré bránia množeniu nežiadúcich mutácií a rozvoju nádorových ochorení tým, že eliminuje bunky s poškodenou DNA. Práve v nádorových bunkách býva funkcia tohto proteínu narušená, v dôsledku čoho sa môžu nekontrolovateľne deliť.

Ilustračná snímka. Foto: TASR


Pri vykopávkach na severe Iraku objavili 2700-ročnú alabastrovú sochu okrídleného asýrskeho boha, ktorá bola napriek svojim veľkým rozmerom takmer nepoškodená. Soche chýbala iba hlava, tá však už bola súčasťou zbierky Irackého múzea v Bagdade. V 90. rokoch ju pašerákom zhabali colníci, vyhlásil Pascal Butterlin, vedúci vykopávok a profesor blízkovýchodnej archeológie na Univerzite Paríž 1 Panthéon-Sorbonne.

Socha zobrazuje boha Aladlammúa, ktorý mal ľudskú hlavu, telo býka alebo leva a vtáčie krídla. Socha stála pred vstupom do mesta Chorsábád približne 15 kilometrov od moderného Mosulu a mala ho chrániť. Rozmery sochy sú 3,8 x 3,9 metra, váži približne 18 ton.

"Nikdy som nič takéto obrovské nevykopal, takéto veľké artefakty sa zvyčajne podarí objaviť iba v Egypte alebo Kambodži," vyhlásil Butterlin.

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar


Socha vznikla za kráľa Sargona II., ktorý vládol od roku 722 do roku 705 p.n.l. "Detailnosť vypracovania je neuveriteľná," doplnil Butterlin.

Mesiac môže byť o 40 miliónov rokov starší ako sa pôvodne predpokladalo. Vyplýva to z nového výskumu vzoriek mesačného prachu, ktoré v roku 1972 priviezla z Mesiaca misia Apollo 17.

Pred viac než štyrmi miliardami rokov sa mladá planéta Zem zrazila s telesom veľkosti Marsu. Do vesmíru sa pri tom vyvrhlo obrovské množstvo materiálu, z ktorého sa neskôr sformoval Mesiac. Presný čas jeho vzniku zatiaľ nie je známy, vedci však vďaka najnovšiemu výskumu získali presnejšiu predstavu, že sa to stalo najmenej pred 4,46 miliardy rokov.



Komentáre