Autá

Najmenší crossover od Audi navrhli tridsiatnici

"Najnovší automobil od značky Audi je malý crossover Q2, ktorý sa bude snažiť osloviť mladšie ročníky, generáciu Y. Preto je novinka moderná, svieža a ponúkne veľa možností personalizácie. "

Erik Stríž, 7. marca 2016 13:00
Audi Q2 (2017) Foto: Audi
Keď automobilka Audi na tohtoročnom autosalóne v Ženeve odhalila finálnu produkčnú verziu svojho najmenšieho SUV-čka, vzbudila tým rozdielne reakcie verejnosti. Niekomu sa pozdáva, že aj Audi sa snaží osloviť mladšie ročníky, iný automobilke vytýkajú príliš veľký odklon od aktuálneho dizajnového manuálu. V každom príde si model Q2 nájde v portfóliu výrobcu svoje miesto a predpokladáme, že cieľ osloviť generáciu tridsiatnikov sa premietne aj do marketingovej stratégie.

Audi Q2 (2017) Foto: Audi

Od mladých pre mladých

Zaujímavosťou (a zároveň dôkazom, že Audi to s oslovením mladých myslí vážne) je skutočnosť, že šéf dizajnu crossoveru Q2 je iba 33-ročný Mattias Fink. A priemerný vek členov dizajnového tímu je dokonca iba 30 rokov. Nižší vek sa dá na dizajne nového auta rozpoznať, je akosi pestrejšie, živelnejšie a obsahuje viacero prvkov, ktoré si môžu zákazníci prispôsobiť podľa vlastného uváženia. Napríklad C-stĺpik karosérie (ten posledný) je vizuálne výrazne odlíšený od strechy a bočnej steny automobilu, jeho farba je navyše variabilná.

Nech sú však dizajnéri vozidla akokoľvek mladí a svieži, Q2 bude nepochybne predmetom pozornosti aj starších pánov. Stále ide o Audi s jeho typickými ostrými rysmi prednej masky, s modernou technikou a moderným interiérom, ktorý vodiča obklopí prémiovými materiálmi a skvelou ergonómiou. Farebné prevedenie interiéru sa dá nastaviť podľa preferencií nového zákazníka, farebné akcenty môžu ladiť s farbou karosérie a vhodne tak dopĺňať základovú čiernu.

Audi Q2 (2017) Foto: Audi

Interiér ako v typickom Audi

Audi Q2 bolo predstavené s moderným kompaktným volantom s malým kruhovým stredom, virtuálnym kokpitom (displeje namiesto ručičkových ukazovateľov) a centrálnym displejom vysunutým z palubnej dosky. Vychádza z ostatných interiérov, ktoré výrobca používa v crossoveroch a SUV-čkach.

Vozidlo sa bude ponúkať v niekoľkých motorizáciách, pričom apel bol kladený nielen na úspornosť, ale po vzore ostatných modelov Audi aj na jeho športový charakter. Za príplatok si môžu noví majitelia dopriať aj športový paket, ktorý v nemalej miere upravuje aj vonkajší vizuál automobilu.

Úplne prvá generácia Audi Q2 má rozmery 1510×1790×4190 milimetrov a rázvor náprav je 2,6 metra. Očakávame, že aj napriek kompaktným rozmerom bude mať crossover jazdné vlastnosti, ktoré by ho predurčili aj na prejazd miernym terénom. Q2 je iba o 20 centimetrov kratšia ako zreteľne robustnejšie Q3. Batožinový priestor s kapacitou 405 litrov bude možné rozšíriť sklopením zadných sedadiel na celkových 1050 litrov.

Audi Q2 (2017) Foto: Audi

Motory a dostupnosť

Pod prednou kapotou budú pracovať motory s rôznymi výkonnostným nastaveniami od 113 do 187 koní, čo vnímame veľmi pozitívne. Ponúkať sa budú benzínové (TFSI) aj naftové motory (TDI) so zdvihovým objemom dva litre. Základný variant Audi Q2 bude vybavený pohonom prednej nápravy, v drahšej verzii ponúkne aj pohon všetkých štyroch kolies quattro.

Kedy sa nové Audi Q2 dostane na slovenský trh, za akú cenu a s akými motormi, to by sme sa mali dozvieť už v najbližších týždňoch a mesiacoch.


ODPORÚČAME AJ:
Kráľ športových automobilov s poctivým 16-valcovým motorom
Konečne prichádza SUV z Talianska, na ktoré sa čakalo celé roky
Trojica skutočných off-roadov, ktoré už nie sú iba pre modelky
Modernizácia nemusí byť vždy radikálna, toto SUV je toho dôkazom
Kompaktné SUV-čko rozpozná, či jazdí na suchej alebo mokrej ceste

Komentáre