Život

Olympijský denník: Deň dokáže nečakane skomplikovať zlatá medaila

"Ani jeden deň na olympiáde nie je rovnaký. Mení sa počasie, menia sa športovci, menia sa športy, hovorí náš fotoreportér Michal Svítok."

Michal Svítok, 23. februára 2014 10:00
Doprava medzi jednotlivými centrami OH nie je vždy jednoduchá. (Ilustračné foto) Foto: TASR/AP Photo


Exkluzívny Olympijský denník pokračuje aj dnes a náš fotoreportér Michal Svítok, ktorý je v centre diania v Soči, píše o tom, ako vyzerá deň slovenského fotoreportéra na Hrách.

Michal Svítok Foto: TASR/Michal Svítok
Budík vytrvalo zvoní, je päť hodín ráno (miestneho času v Soči - mínus 3 hodiny na Slovensku). Rýchla návšteva kúpeľne a vyrážam na tréning sánkarov. Prvý autobus z hotela do hlavného tlačového strediska, nasleduje ďalší do horského tlačového strediska a odtiaľ posledný priamo do sánkarskeho areálu. Náš športovec našťastie ide medzi prvými a tak po nafotografovaní a vyslaní fotografií nasadám na ďalší autobus, ktorý ma opäť zvezie do horského tlačového strediska a odtiaľ sa kombináciou autobus-lanovka dostávam do biatlonového areálu. Na záver opäť kombinácia lanovka-autobus a ďalšie fotografovanie a je zrazu niečo okolo jednej hodiny v noci.

Jednoduché? Zložité? Prvé dni olympiády sú najnáročnejšie čo sa týka pochopenia a odskúšania si dopravy. Ale aj keď si človek dopravu odskúša a odmeria čas cestovania, často sa stáva, že niektoré spoje neprídu či odídu skôr ako majú alebo im zmenia zastávku. A to som ešte nespomenul bezpečnostné kontroly, ktorým sa človek nevyhne.

Pre jednoduchšiu predstavu - veľmi podobné tým, ktoré zažíva na letisku pred letom. Jeden si môže povedať, že to nič nie je, ale fotoreportér "ovešaný" technikou to nemá tak celkom jednoduché.

Na snímke slovenský štvorbob v zložení Milan Jagnešák, Petr Nárovec, Lukáš Kožienka a Juraj Mokráš v cieli tréningovej jazdy. Foto: TASR/Michal Svítok
Ani jeden deň na olympiáde nie je rovnaký. Mení sa počasie, menia sa športovci, menia sa športy. Deň dokáže nečakane skomplikovať zlatá medaila či neplánovaná tlačová konferencia hokejistov na druhej strane regiónu, v ktorom sa olympiáda odohráva. Vtedy začínajú aj preteky pre nás. Konkurovať veľkým agentúram ako je AP, Reuter, AFP, Getty images je pre slovenského "foťáka" často nereálne. Veľké agentúry majú špeciálne vyhradené miesta, kam sa bežný fotograf nedostane a takisto majú technológie, ktoré umožňujú fotografom po odsnímaní fotografie ju takmer online odoslať fotoeditorovi a ten ju publikuje do fotoservisu. Viac však nabudúce. Sú takmer dve hodiny v noci a budík bude opäť nemilosrdný.

Súvisiace články zo série OLYMPIJSKÝ DENNÍK


Olympijský denník: Mal to byť iný deň
Olympijský denník: Z pozápasovej tlačovej konferencie sa stala komédia
Olympijský denník: O psíčkovi a mačičke
Olympijský denník: Rakúšan Stefan sa má
Olympijský denník: Organizátori nepustili novinárov do press centra
Olympijský denník: Nasťa bude Arizončanka!
Olympijský denník: Hokejové arény ušetrili od kolotočárskej produkcie
Olympijský denník: Zuzulová a Šatan predsa v Soči, na francúzsku nôtu
Olympijský denník: Kačica na Poľane, kôň na diaľnici do Soči
Olympijský denník: Kuzminovej som fandil spolu s Chárom
Olympijský denník: Jeden neotvorený kruh takmer zatienil veľkolepú šou
Olympijský denník: Najväčší športový sviatok odštartoval

Komentáre