Život

Olympijský denník: Rakúšan Stefan sa má

"Včera a dnes som závidel môjmu kolegovi Stefanovi. Nie preto, že rakúski hokejisti na rozdiel od tých slovenských v základnej fáze olympijského turnaja dokázali vyhrať. Toto ako novinár neriešim."

Peter Horváth, 17. februára 2014 15:00
Slovenský brankár Jaroslav Halák a slovenský obranca Tomáš Starosta počas tréningu pred zápasom Slovensko - Česko. Foto: TASR/Michal Svítok


Exkluzívny Olympijský denník pokračuje aj dnes a náš redaktor Peter Horváth, ktorý je v centre diania v Soči, opisuje svoj ďalší deň.

Peter Horváth Foto: TASR/Peter Horváth
Včera a dnes som závidel môjmu kolegovi Stefanovi. Nie preto, že rakúski hokejisti na rozdiel od tých slovenských v základnej fáze olympijského turnaja dokázali vyhrať. Toto ako novinár neriešim. Zato na každom veľkom turnaji pred play off riešime, ako s kým a kde. Tu v Soči to bolo včera neskoro večer po polnoci veľmi komplikované. Tak ako celý model turnaja. A tak sa špekulovalo, najprv kto bude hrať s kým, potom o koľkej, potom kde a na záver aj čo bude vzápätí po kvalifikácii do štvrťfinále. Medzitým bol dopyt aj po informáciách ohľadom dnešných tréningov. Situácia nejasná. Stefan je redaktor národnej tlačovej agentúry v Rakúsku, teda podobnej tej našej. Počkal si na súpera svojich a hoci ho zaujímali aj ďalšie okolnosti, nemal problém, zbalil sa a išiel na hotel.

Nie, Stefan naozaj nemal problém. Dnes ráno si v sms-ke si našiel všetky podstatné info. O koľkej hrajú v utorok rakúski hokejisti, to hneď krátko vydal a tým informoval celú rakúsku mediálnu obec. Takisto vedel, kam a o koľkej mal v ten deň zájsť na tréning. A čo som robil ja? V noci po odchode Stefana z tlačového strediska som zhromažďoval neoficiálne info. Vydal som nielen predbežnú správu o tom, že naši hrajú o 21.00 (u Vás doma o 18.00) a že v prípade úspechu potom aj v stredu proti USA v rovnakom čase. Takisto som vydal aj ďalšie časy dvojíc v kvalifikácii i vo štvrťfinále a tiež zdôvodnenia toho, prečo a ako to direktoriát rieši a prečo ofciálne vydá verdikt až na druhý deň okolo poludnia. Všetko napokon platí, akurát si Rakúšania vymenili zápas so Švajčiarmi, čo som ale v texte naznačoval, že môže k takejto situácii dôjsť. Tréning nám žiaľ nikto v tlačovom nevedel do jednej ráno potvrdiť a iný informačný kanál som už nemal.

Keď som dnes vstal, na rozdiel od Stefana som nemal žiadnu informáciu z našej hokejovej výpravy. Počkal som hodinku. Potom som zavolal sám a dozvedel som sa, že áno, je to tak a tak. A popritom som sa akoby mimochodom dozvedel, že tréning našich hokejistov je o 13.30 a nie o 16.30, ako uvádzal olympijský info-systém. Tréning sa napokon začal už o 13.00... a toto tiež nikto neriešil. Traja kolegovia z iných médií ho nestihli...

Na snímke zľava slovenskí hokejisti Branko Radivojevič, René Vydarený, Milan Bartovič, Andrej Meszároš a Peter Ölvecký počas tréningu pred zápasom Slovensko - Česko. Foto: TASR/Michal Svítok
Za tie roky som zvyknutý na civilizovaný štandard, platný všade vo svete, že výprava má záujem informovať médiá a vo viacerých prípadoch aj verejnosť prostredníctvom tlačovej agentúry. Tu je to opačne a informácií sa musím doprosovať. Zatiaľ som sa oficiálne nesťažoval a to aj napriek tomu, že v prípade “High demand” zápasu USA – Rusko sa nekonalo podľa pravidiel MOV. A do problémov sa preto dostal okrem iných aj môj kolega Mišo Tegza, ktorý o tom písal v predchádzajúcom denníku.

Súvisiace články zo série OLYMPIJSKÝ DENNÍK


Olympijský denník: Organizátori nepustili novinárov do press centra
Olympijský denník: Nasťa bude Arizončanka!
Olympijský denník: Hokejové arény ušetrili od kolotočárskej produkcie
Olympijský denník: Zuzulová a Šatan predsa v Soči, na francúzsku nôtu
Olympijský denník: Kačica na Poľane, kôň na diaľnici do Soči
Olympijský denník: Kuzminovej som fandil spolu s Chárom
Olympijský denník: Jeden neotvorený kruh takmer zatienil veľkolepú šou
Olympijský denník: Najväčší športový sviatok odštartoval

Komentáre