Život

Robert Vano: Fotku musí byť vidieť, inak neexistuje!

"Aj v novom roku pokračujeme v projekte Neviditeľní fotografi. Robert Vano hovorí o novinkách, ktoré prinesie, ale tiež radí mladým fotografom, ako ísť za svojím snom a stať sa úspešným."

Romana Juhásová, 6. februára 2014 10:00
Marieta Zuzíková Foto: Marieta Zuzíková/Robert Vano Gallery


„Všetci Neviditeľní fotografi majú spoločnú obrovskú lásku k fotografii a potrebu ďalej sa rozvíjať, stále sa zdokonaľovať... Cítiť z ich príbehov pokoru a vytrvalosť,“ prezrádza o autoroch, ktorí sa stali súčasťou projektu Neviditeľní fotografi. V rozhovore pre Webmagazin.sk rekapituluje doterajší priebeh projektu, hovorí o novinkách, ktoré prinesie, ale tiež radí mladým fotografom, ako ísť za svojím snom a stať sa úspešným. Robert Vano.

Koľkých Neviditeľných fotografov ste v roku 2013, v prvej časti projektu, predstavili a o koho išlo?

Fotografi, ktorých sme predstavili, už aktívne fotili, už mali za sebou svoje malé story. Niektorí mali za sebou svoj prvý rozhovor, pre niektorých bol prvým ten náš. Zatiaľ to bolo pätnásť talentovaných mladých ľudí a na tento rok máme naplánovaných ďalších 22 rozhovorov s veľmi zaujímavými a šikovnými fotografmi.

Miroslav Jombík Foto: Miroslav Jombík/Robert Vano Gallery
Ako vznikol tento projekt?

Vznikol v roku 2012, keď sme v začiatkoch Robert Vano Gallery začali vyvíjať aktivity na podporu mladých fotografov. V mojich fotografických začiatkoch mi veľa ľudí pomohlo a dnes som aj vďaka nim tým, čím som, preto mi prišlo prirodzené pomôcť mladým fotografom, ktorí majú rovnakú vášeň pre fotku ako ja. Aspoň takto zviditeľnením ich práce a ich story. Samozrejme, toto všetko môžeme realizovať najmä vďaka tímu ľudí z Robert Vano Gallery a Webmagazin.sk.

Lenka Ješonková, Natália Hlavičková Foto: Lenka Ješonková, Natália Hlavičková/Rober Vano Gallery
Splnil vaše očakávania?

Popravde, prevýšil všetky naše očakávania, nerátali sme s takým výrazným nárastom čítanosti, čitatelia pozitívne reagovali na príbehy fotografov, písali a stále píšu e-maily, okolo Neviditeľných fotografov vzniklo také veľké fandovstvo, najmä na facebookovej fun page Neviditeľní fotografi – Invisible Photographers. Je veľmi príjemné, že zrazu vidíte fotografie alebo rozhovor s fotografom v ďalšom a ďalšom elektronickom či printovom médiu. To bol účel. V dnešnej dobe je veľmi dôležité, aby vaše dielo bolo videné a poznané, inak akoby ste neexistovali.
Radovan Mišík, Rudolf Baranovič Foto: Radovan Mišík, Rudolf Baranovič/Robert Vano Gallery

Ktorý z neviditeľných fotografov, respektíve jeho tvorba, vás zaujali najviac?


Je veľmi ťažké povedať, ktorí zaujali najviac. Už to, že sme ich oslovili na spoluprácu v tomto projekte, znamená, že nás veľmi zaujali. Ich fotografie, ich príbehy... S dvomi fotografmi, Tomášom Donátom a Renatou Vogl, sme sa rozhodli ďalej viac komunikovať a prezentovať ich dielo na domácej, ale aj zahraničnej scéne.
Tomáš Donát, Marek Šalajka Foto: Tomáš Donát, Marek Šalajka/Robert Vano Gallery

Čo majú spoločné vaši neviditeľní fotografi okrem toho, že o nich verejnosť doteraz nevedela?


Všetci majú spoločnú obrovskú lásku k fotografii a potrebu ďalej sa rozvíjať, stále sa zdokonaľovať. Cítiť z ich príbehov pokoru a vytrvalosť. Výnimoční sú práve tým, že väčšina z nich pracuje v zamestnaní nesúvisiacom s fotografiou. A keď sa pozriete na ich fotografie, máte pocit, že sú ostrieľaní profíci, ale v skutočnosti fotia tri až štyri roky.

Kata Sedlak, Laura Kovanska Foto: Kata Sedlak, Laura Kovanska/Robert Vano Gallery
Čo by ste poradili ďalším, ktorí chcú byt dobrí fotografi?

Keď som sa to opýtal ako mladý pána Horsta, môjho učiteľa fotografie, povedal mi, že je to veľmi jednoduché, stačí ak nafotím za jeden deň 2 kinofilmy, teda 72 záberov. Za mesiac to bude 2 160 záberov, za pol roka 13 140 záberov a za rok 26 280 záberov. A z toho sa mi – aj keď náhodou, podarí určite desať dobrých fotiek. Treba veľa, veľa, veľa fotiť.

Jozef Boroň Foto: Jozef Boroň/Robert Vano Gallery
Ako vidíte budúcnosť projektu? Prinesiete v rámci neho aj nejaké novinky?

Samozrejme, ako som už spomínal, máme naplánované rozhovory a profily fotografov na celý rok dopredu, pripravujeme na každé dva-tri mesiace zaujímavý Špeciál Neviditeľných fotografov a rozhovory s mediálne známymi slovenskými a českými fotografmi, ktorí tiež na začiatku svojej kariéry boli „neviditeľní“. Začali sme v novembri minulého roka rozhovorom s Terezou z Davle. Samozrejme, budeme prinášať ďalšie informácie o Neviditeľných fotografoch po určitej dobe od uverejnenia rozhovoru s nimi na našom webe RobertVanoGallery.com.

Renata Vogl Foto: Renata Vogl/Robert Vano Gallery
Čo môže pomôcť projektu do budúcnosti? Aká forma podpory alebo partnerstva?

Momentálne je väčšina nákladov spojených s týmto projektom v réžii Robert Vano Gallery. Myslím, že každý, komu je tento projekt sympatický, môže svojou mierou pomôcť. Privítame každú partnerskú pomoc na tomto projekte.

Jana Kvaltínová Foto: Jana Kvaltínová/Robert Vano Gallery
Plánujete nejakú výstavu týchto autorov, podporu predaja ich diela alebo niečo podobné?

Máme v pláne realizáciu spoločnej fotografickej výstavy Neviditeľných fotografov v Bratislave a v Prahe, rovnako aj vydanie katalógu k výstave v prvej polovici roku 2015. Zatiaľ ďalšie komerčné aktivity len pripravujeme, takže by bolo predčasné o nich hovoriť.

Martin Brojo Foto: Martin Brojo/Robert Vano Gallery
Aké sú vaše ambície s projektom?

Už od vzniku projektu máme ambíciu prinášať rozhovory s tými najzaujímavejšími slovenskými a českými fotografmi, o ktorých sa dozvieme. Začali sme spolupracovať s magazínom SAM – online fotografickým magazínom, kde budeme môcť prinášať ďalšie nové príbehy neviditeľných fotografov. Samozrejme by sme chceli, aby rozhovory vychádzali štyrikrát do mesiaca, teraz je to len dvakrát mesačne. Všetko ale závisí od rozpočtu, ktorým disponujeme na tento projekt. Najväčšou ambíciou je, aby sme mali čo najväčšiu čítanosť a vytvorenie podmienok so zahraničnými médiami, ktoré by sprostredkovávali naše rozhovory s fotografmi a ich prezentáciu za hranicami Slovenska a Česka.

Aria Baró Foto: Aria Baró/Robert Vano Gallery

FOTOGALÉRIA: Robert Vano: „Fotku musí byť vidieť, inak neexistuje!“





STE NEVIDITEĽNÝ? ZVIDITEĽNITE SA!


Zmyslom seriálu NEVIDITEĽNÍ FOTOGRAFI nie je iba predstavenie profesionálov, ale aj objavovanie talentov. Ak fotografujete a myslíte si, že Vaše práce sú výnimočné, pošlite ich e-mailom na Info@RobertVanoGallery.com. Nezabudnite napísať niečo o sebe a pridať aj kontakt. Možno práve vy budete hlavnou postavou niektorého z ďalších dielov NEVIDITEĽNÝCH FOTOGRAFOV.

Projekt organizuje Webmagazin.sk v spolupráci s Robert Vano Gallery, Partneri: ART OF PHOTOGRAPHY.eu,Fujifilm a Art Hotel Kaštieľ Tomášov.

Foto: Robert Vano Gallery


Súvisiace články projektu Neviditeľní fotografi



Natália Hlavičková: Dobrá fotografia by mala zbližovať


Tereza z Davle: Najradšej mám nemodelky, môžem si ich sama tvarovať

Kata Sedlak: Chcem ukázať úplne iný pohľad na obyčajné veci

Renata Vogl: Balansujem na hranici medzi snom a realitou

Martin Brojo: Fotografia je hobby a chcem, aby to tak zostalo

Jozef Boroň: Ženy ma sprevádzajú celým životom

Marieta Zuzíková: Fascinujú ma ženy, ktoré vedia dať fotke emóciu

Miroslav Jombík: Čiernobiela fotografia sú moje myšlienky a predstavy

Marek Šalajka: Ako pracujú profesionáli sa učím aj u Louisa Vuittona

Lenka Ješonková: Príbehy, ktoré iných potešia, fotím len v melanchólii

Aria Baró: Chcem, aby ma moja fotografia dojala

JANKA KVALTÍNOVÁ: Na svadbách milujem, že z nich sála neha a láska

Tomáš Donát: Rád vymýšľam príbehy, v ktorých hrajú hlavnú úlohu ľudia

Radovan Mišík zachytáva najvernejšie príbehy z ulice

Fotografie Laury Kovanskej rozprávajú skryté príbehy

R. Baranovič vnáša do čiernobielych fotografií „človečinu“ a emócie

Robert Vano Gallery predstavuje seriál Neviditeľní fotografi

Komentáre